9 Μαΐου 2021

Breaking News

«Ραβασάκια» σε 800.000 χιλιάδες ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων

«Ραβασάκια» σε 800.000 χιλιάδες ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων

«Ραβασάκια» σε 800.000 χιλιάδες ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας μας, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καλώντας τους να πληρώσουν πρόστιμα, ασφάλιστρα και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους επιβολή βαρύτατων κυρώσεων. ανασφάλιστων αυτοκινήτων

Σε πρόσφατη συνέντευξη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Δημήτριος Ζορμπάς, ανέφερε ότι τα ανασφάλιστα οχήματα έχουν μειωθεί με αφορμή τη νέα νομοθεσία και δεν ξεπερνούν τις 600.000, αν και κάποια στιγμή στο παρελθόν οι εκτιμήσεις ανέβαζαν τα ανασφάλιστα οχήματα ακόμη και στο 1,5 εκατομμύριο, ενώ παράλληλα η Αστυνομία κάνει 500.000 ελέγχους το μήνα και περίπου ένα 14% είναι ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το νέο νόμο 4261/2014 (άρθρο 169) ισχύουν τα εξής:

1. Διοικητικές κυρώσεις:

• Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες.
• Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
• Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

2. Ποινικές κυρώσεις:
• Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Ποια θα είναι η διαδικασία: 

  • αποστολή ειδοποιητηρίου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου αυτοκινήτου, βάσει του οποίου θα τον καλεί να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ.
  • αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δε συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Τι οφείλουμε να γνωρίζουμε για τα ασφαλιστήρια: 

  • Σύμβαση υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας, (δηλαδή η ασφάλιση ισχύει για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται με ακρίβεια στο ασφαλιστήριο και έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης).
  • Ανανέωση ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνον κατόπιν καταβολής από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου.
  • Απαγορεύεται στις ασφαλιστικές εταιρίες να παραδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, εάν προηγουμένως δεν έχουν εισπράξει το ασφάλιστρο που αναλογεί στην παρεχόμενη κάλυψη.
  • Το ασφαλιστήριο πλέον θεωρείται έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται η σύναψη της ασφάλισης.
  • Το παλιό γνωστό αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργήθηκε και δεν αποτελεί πλέον αποδεικτικό της ασφάλισής σας.
  • Σε περίπτωση που έχει καταβάλει ο καταναλωτής το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχει ακόμα παραλάβει το ασφαλιστήριο, ο Νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να το παραλάβει, η σύναψη της ασφάλισης θα αποδεικνύεται για τις πέντε πρώτες ημέρες της κάλυψης από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου.

Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του την απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματος έναντι του συγκεκριμένου ασφαλίστρου. Ενδεικτικά το έγγραφο αυτό το οποίο πρέπει να συνοδεύει την απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου, μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής.

 

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

 

Related posts