Καμία ανακοίνωση για τα «κόκκινα δάνεια» πριν από τη συνάντηση με την τρόικα και υπο συζήτηση το θέμα των αντικειμενικών αξιών, το οποίο έχει καταλήξει σε εξίσωση με πέντε αγνώστους ή εν πάση περιπτώσει με πέντε παράγοντες, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και στον δημοσιογράφο Νεκτάριο Νώτη.
Σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κατεύθυνση διότι δεν έχουμε καταθέσει πρόταση για τα στεγαστικά δάνεια». Τη θέση αυτή της κυβέρνησης την απέδωσε στο πρόβλημα του ΕΝΦΙΑ και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, όπου κάθε Έλληνας πολίτης αντιμετωπίζει αυτή την περόδο, είναι μια εξίσωση με πέντε αγνώστους ή εν πάση περιπτώσει με πέντε παράγοντες:
- πρώτον, τις αντικειμενικές αξίες,
- δεύτερον τις νέες αξίες που προβλέπει το νομοθέτημα για τον ΕΝΦΙΑ, που είναι διαφορετικές από τις αντικειμενικές αξίες,
- τρίτον, τις πραγματικές αξίες της αγοράς, οι οποίες είναι προσδιορίσιμες και δεν υπάρχει συμφωνημένη αυτή τη στιγμή μέθοδος προσδιορισμού τους.
- τέταρτον τις αντικειμενικές αξίες βάσει των οποίων, οι περιουσίες έχουν θεωρηθεί ασφάλεια για τη χορήγηση δανείων στους ιδιοκτήτες και κατόχους από το τραπεζικό σύστημα και επίσης
- πέμπτον ότι οι αντικειμενικές αξίες αυτές επηρεάζουν το ίδιο το τραπεζικό σύστημα και το πώς αντιμετωπίζονται τα δάνεια του τραπεζικού συστήματος
Παράλληλα επισήμανε ο υπουργός ότι τα 2 βασικά κριτήρια της κυβέρνησης είναι, πρώτον ότι πρέπει να προστατευθεί η απασχόληση και δεύτερον να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα των μικρών-μεσαίων-μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να βοηθηθούν στο θέμα της ρευστότητας τους.
ΥΠΑΑΝ
Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και στον δημοσιογράφο Νεκτάριο Νώτη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημερίζουμε τον Υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Νίκο Δένδια. Καλημέρα σας κ. Υπουργέ, καλή εβδομάδα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα σας και καλημέρα στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δένδια, καταρχήν σε ό,τι αφορά το θέμα των στεγαστικών δανείων και φυσικά που έχουν να κάνουν με το πότε αυτά, κάποια ακίνητα από δάνεια που έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν στον πλειστηριασμό. Διαβάζω σε ένα δημοσίευμα των Νέων, ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. Έχει συμφωνηθεί αυτό, ή είναι η πρόταση της ελληνικής πλευράς προς την τρόικα;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αγνοώ πλήρως και τη ρύθμιση και την πρόταση και δεν έχουμε υποβάλει και καμία τέτοια πρόταση. Είδα και εγώ το δημοσίευμα, όπως το ξέρετε κι εσείς, δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάτι που αφορά το Υπουργείο των Οικονομικών και έχει να κάνει με θέματα πλειστηριασμών υπέρ του ελληνικού δημοσίου, στα οποία το Υπουργείο Οικονομικών έχει αρμοδιότητα. Το θέμα το αγνοώ πλήρως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από εκεί και πέρα στο κομμάτι των κόκκινων δανείων που έχουν να κάνουν με τα στεγαστικά δάνεια. Έχω παρακολουθήσει και τη χθεσινή σας συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο και σε άλλες δηλώσεις σας να λέτε ότι το βασικό μας θέμα είναι να μην πάμε σε μαζικούς πλειστηριασμούς, γιατί τότε θα πέσουν πολύ σημαντικά οι τιμές των ακινήτων, κάτι που δεν θέλουν και οι τράπεζες και συμφωνώ σε αυτό. Ποια είναι η κατεύθυνση, ποιο είναι το μέτρο το οποίο κατευθύνεστε για να μπορέσουμε να μην υπάρχει αυτό που λέτε και ταυτόχρονα να μπορέσει να λυθεί το θέμα των κόκκινων στα στεγαστικά δάνεια;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν υπάρχει κατεύθυνση διότι δεν έχουμε καταθέσει πρόταση για τα στεγαστικά δάνεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα περιορίζεστε μόνο στο κομμάτι των επιχειρηματικών.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η πρόταση την οποία έχουμε καταρχήν επεξεργαστεί και συζητάμε αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί πώς θα λυθεί η εξίσωση κ. Υπουργέ, σε ό,τι έχει να κάνει από τη μια πλευρά να μπορέσει να δοθεί λύση. Δηλαδή, όπως λέτε κι εσείς, οι βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν ένα πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων τους να μπορέσουν να βρεθεί λύση εκεί και να μην οδηγηθούν σε λουκέτο, ή σε περαιτέρω προβλήματα και από την άλλη να πληρώσουν όλο αυτό το κόστος οι συνεπείς επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα και εξυπηρετούν κανονικά το δανεισμό τους.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πολύ ορθά λέτε ότι πρόκειται για μια πολυπαραγοντική εξίσωση, η οποία δεν είναι καθόλου εύκολη να λυθεί. Πρέπει να τεθούν πάντα κάποιες βασικές αρχές. Θα πρέπει να σας ξεκαθαρίσω ότι εμείς πρόταση καταθέτουμε. Κι αυτή είναι η αρμοδιότητά μας. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι ευρύτατο. Πρέπει να συζητηθεί, έχει ήδη συζητηθεί με τις τράπεζες, έχει ήδη συζητηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος, έχει βαρύνουσα γνώμη το Υπουργείο Οικονομικών. Έχει γνώμη όλη η κυβέρνηση συνολικά και υπάρχει και η άποψη της τρόικας διότι αυτό καλώς ή κακώς αποτελεί μνημονιακή μας υποχρέωση.
Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχουν κάποιες κατευθύνσεις. Οι κατευθύνσεις που εμείς θεωρούμε ότι είναι σωστές, είναι ότι πρώτον πρέπει να προστατευθεί η απασχόληση, ιδίως στις πάρα πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου τα δανειακά βάρη δεν είναι σημαντικά και δεν οφείλονται σε κακοπιστία του οφειλέτη. Η προστασία της απασχόλησης και εάν θέλετε και της επιχείρησης, είναι σημαντική προτεραιότητα.
Από εκεί και πέρα, όπου διαπιστώνεται κακοπιστία κατ’ αρχήν του επιχειρηματία. Θα μου πεις πώς διαπιστώνεις την κακοπιστία του επιχειρηματία; Είναι σχετικά απλό. Εάν είναι φτωχή επιχείρηση και πλούσιος ο επιχειρηματίας, έχουμε ένα θέμα. Εάν ο επιχειρηματίας είναι αισθητά πλουσιότερος από την επιχείρησή του έχουμε ένα θέμα.
Επίσης, δεύτερο κριτήριο είναι η επιχείρηση, πέραν από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, η μεσαία, η μεγάλη επιχείρηση είναι βιώσιμη; Μπορεί να επιβιώσει εάν βοηθηθεί; Εάν βρεθεί ένας τρόπος επίλυσης των προβλημάτων της σε μια κοινή διαδικασία, σε μια κοινή αντιμετώπιση με ένα τραπεζικό σύστημα;
Και μια άλλη παράμετρος η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι όποια λύση προτείνουμε, δεν μπορεί να τινάξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας στον αέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πρέπει να συνδυαστούν όλα αυτά, απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Πότε θα ….
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε που δεν σας δίνω μια απλή «ρετσέτα», αλλά δεν είναι εύκολο πρόβλημα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καταλαβαίνω. Κανένα πρόβλημα. Δεν το συζητάμε αυτό. Άρα πότε εκτιμάτε ότι θα έχουμε κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με το πλαίσιο πριν από τη συνάντηση των Παρισίων; Ή εκεί θα κατατεθεί από την ελληνική πλευρά η πρόταση προς τους δανειστές;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεδομένου ότι δεν υπάρχει έννοια να ανακοινώνεις προς την αγορά πράγματα τα οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστούν με τον τρόπο που τα ανακοινώνεις, δεν πρόκειται να κάνω καμία ανακοίνωση πριν από τη συνάντηση με την τρόικα. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με το τραπεζικό σύστημα, έχουμε πάρει τις παρατηρήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος. Γίνονται οι συζητήσεις αυτές που θα επιτρέψουν την ομογενοποίηση των απόψεων επί τη βάσει των παρατηρήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία έχει ένα θεσμικό, ένα βαρύνοντα λόγο, διότι εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα και από εκεί και πέρα θα υπάρξουν οι απόψεις των δανειστών, να δούμε τι λένε, να δούμε πώς το κρίνουν και από εκεί και πέρα συνολικά θα τοποθετηθούμε. Επίσης, με ενδιαφέρει και πάρα πολύ να ακούσω και τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ. θα έχω αύριο μια συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι κάτι που μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό το διάλογο.
Εδώ δεν προσπαθούμε ούτε να χαϊδέψουμε αυτιά, ούτε να λαϊκίσουμε. Προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση μέσα στα πλαίσια της οικονομίας. Κάθε ιδέα, κάθε άποψη, είναι δεκτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι θα έχει λυθεί το θέμα μέσα στο 2014; Θα έχουμε νομοθετήσει; Δεν θα πάμε σε νέα παράταση; Και το λέω αυτό, εάν μου επιτρέπετε γιατί και δεν αφορά μόνο σε εσάς και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το θέμα των στεγαστικών δανείων και πολλά άλλα, τα έχουμε πάει προς τα πίσω.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας απαντήσω και στα δύο. Αφ’ ενός, εάν εξαρτάτο από εμάς θα σας έδινα συγκεκριμένη χρονική δέσμευση την οποία θα ήταν πολύ εύκολο να τηρήσω. Είχα πει στην τρόικα ότι θα τους έχουμε πρόταση έτοιμη μέχρι τις 15 Αυγούστου. Πρέπει να σας πω ότι δεν το πολυπίστεψαν, όμως 14 Αυγούστου είχαν πάρει την πρότασή μας.
Το ίδιο πράγμα θα μπορούσα να κάνω και προς την ελληνική κοινωνία. Ο λόγος που δεν το κάνω είναι γιατί υπάρχει ένας άγνωστος παράγοντας και αυτός είναι η τρόικα. Δεν ξέρω τι παρατηρήσεις θα μας διατυπώσουν.
Ως προς τα στεγαστικά υπάρχει μια τέτοια ρευστότητα στο περιβάλλον και μια τέτοια έλλειψη αγοράς στα στεγαστικά, που δεν υπάρχει αγορά ακινήτων αυτή τη στιγμή στη χώρα, που πρέπει να σας πω ότι μέχρι να λυθούν ορισμένα παράλληλα θέματα, παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, ώστε να μπορέσει να υπάρχει μια σταθεροποίηση στο κλίμα, το να προτείνω ρυθμίσεις σε αυτή τη φάση, το θεωρώ πρόωρο.
Βεβαίως και εκεί γίνεται μια προεργασία για να είμαστε έτοιμοι όταν χρειαστεί, αλλά θα ήθελα να υπάρχει αποσαφήνιση του κλίματος, ώστε οι προτάσεις μας να έχουν μια σοβαρότητα, να έχουν εφαρμογή και κυρίως να μην καταστρέψουν και ό,τι έχει απομείνει από την αγορά των ακινήτων, διότι εύκολα προτείνεις και νομοθετείς, αλλά το θέμα είναι μετά, αφού νομοθετήσεις, να μην τρέχεις να διορθώσεις οτιδήποτε λανθασμένα έκανες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα έπρεπε η όποια πρόταση από το οικονομικό επιτελείο, από εσάς, από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά κυρίως τα στεγαστικά, να διαμορφωθεί αφού πρώτα απ’ όλα έχουν επικαιροποιηθεί οι αντικειμενικές αξίες;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι κάτι επίσης προς συζήτηση, επί τη βάση ποιων αξιών ακινήτων συζητάμε. Δεν διαφωνώ μαζί σας. Όμως, επειδή αυτό το θέμα επηρεάζει και τις επισφάλειες των τραπεζών, άρα και τη ρευστότητα της οικονομίας έμμεσα, είναι κι αυτό ένα ζητούμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, γι’ αυτό σας ρωτώ, γιατί ο σχεδιασμός απ’ ό,τι μαθαίνουμε είναι οι αντικειμενικές να αλλάξουν από το 2016. Άρα θα πάμε να δημιουργήσουμε το όποιο πλαίσιο όπου εσείς καταλήξετε και συμφωνήσετε με την τρόικα επί αντικειμενικών οι οποίες είναι ….
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε αυτή τη φάση καθ’ όσον αφορά την δική μας πρόταση δεν έχουμε καταθέσει πρόταση για τη συζήτηση των στεγαστικών δανείων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σας λέω. Θα καταθέσετε μια πρόταση μέσα στους επόμενους μήνες. Θεωρώ ότι πρέπει να λυθεί και αυτό.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για να την καταθέσουμε πρέπει να την διατυπώσουμε. Για να την διατυπώσουμε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, που πολύ σωστά θέτετε. Έχουμε προβλήματα.
Με το θέμα της αξίας των ακινήτων στο διάλογο του φορολογούμενου πολίτη, του Έλληνα πολίτη με το ελληνικό κράτος, υπάρχει ένα ζήτημα. Γιατί ο Έλληνας πολίτης αντιμετωπίζει τα εξής θέματα: πρώτον, τις αντικειμενικές αξίες, δεύτερον τις νέες αξίες που προβλέπει το νομοθέτημα για τον ΕΝΦΙΑ, που είναι διαφορετικές από τις αντικειμενικές αξίες, τρίτον, τις πραγματικές αξίες της αγοράς, οι οποίες είναι προσδιορίσιμες και δεν υπάρχει συμφωνημένη αυτή τη στιγμή μέθοδος προσδιορισμού τους. Άρα, κατ’ ελάχιστον υπάρχουν σε οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση καλόπιστη, τρεις διαφορετικές αξίες.
Όταν μιλάμε για προσπάθεια προσέγγισης του θέματος των στεγαστικών δανείων, δεδομένου ότι υπάρχει και ένας τέταρτος παράγοντας ότι επί τη βάση τουλάχιστον των αντικειμενικών αξιών, για να μην πω υπερτέρων αξιών, αυτές οι περιουσίες έχουν θεωρηθεί ασφάλεια για τη χορήγηση δανείων στους ιδιοκτήτες και κατόχους από το τραπεζικό σύστημα και επίσης επηρεάζουν το ίδιο το τραπεζικό σύστημα και το πώς αντιμετωπίζονται τα δάνεια του τραπεζικού συστήματος, καταλαβαίνετε ότι ήδη όπως συζητήσαμε εμείς οι δυο αυτή τη στιγμή, έχουμε μια εξίσωση με πέντε αγνώστους ή εν πάση περιπτώσει με πέντε παράγοντες.
Φοβάμαι ότι πρόκειται για κάτι το εξαιρετικά πολύπλοκο, για το οποίο πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά προσεκτικός πριν διατυπώσει άποψη και πάντως εγώ δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να διατυπώσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν διαφωνεί κανείς σε αυτό. Απλώς η εκτελεστική εξουσία, η κυβέρνηση την οποία και εσείς εκπροσωπείτε στο δικό σας τομέα, οφείλει να το κάνει απλό αυτό το περίπλοκο. Καταλαβαίνετε πως σας το λέω, για να μπορέσουμε να βρούμε τη λύση.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν διαφωνώ καθόλου μαζί σας και σας ευχαριστώ για την ευγένεια της διατύπωσης. Εμμέσως μου λέτε πολύ σωστά ότι έχουμε οδηγήσει τον Έλληνα πολίτη σε σχιζοφρένεια διαχρονικά ως προς το θέμα των αξιών.
Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω λίγο να συζητήσουμε αναφορικά και με το ταξίδι σας την προηγούμενη εβδομάδα στη Γερμανία και σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων, διότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τα δάνεια για να δούμε μετά πώς οι τράπεζες θα μπορέσουν να δώσουν χρήματα. Είναι η όλη συζήτηση η οποία γίνεται και κάνουμε. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι πιθανό τελικά να δούμε να χρησιμοποιούνται κονδύλια από το ΕΣΠΑ για να επιδοτηθούν επιτόκια, να μειωθούν επιτόκια επιχειρήσεων και από εκεί και πέρα να μπορέσουν να ενισχυθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις στην αγορά;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα, είναι πιθανόν. Αυτό σας το λέω μετά και τη συζήτηση που είχα με τον Επίτροπο Χαν το Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου, όπου βεβαίως μου υπέδειξε ο Επίτροπος -και πολύ σωστά- τις δυσκολίες του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και τις επαφές με τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Γκάμπριελ στο Βερολίνο, όπου συμφωνήσαμε ότι αυτό το πλαίσιο πρέπει να μεταβληθεί, ώστε να γίνουμε πιο ευέλικτοι.
Καταλαβαίνω ότι οι κοινοτικοί πόροι είναι για τη δημιουργία νέων σχημάτων. Το καταλαβαίνω αυτό. Αλλά όλα αυτά έχουν σημασία σε ομαλές περιόδους. Εδώ περνάμε κρίση. Το να επιτρέψουμε να κλείσουν οι υπάρχουσες μικρές επιχειρήσεις και να χαλάσουμε χρήματα για να δημιουργηθούν καινούργιες και στο μεσοδιάστημα να έχουμε αύξηση της ανεργίας σε μια χώρα που η ανεργία έχει περάσει στο 27% και που η ανεργία των νέων έχει περάσει το 50%, νομίζω ότι είναι σχιζοφρενικό. Και νομίζω ότι πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή η όποια γραφειοκρατία των Βρυξελλών, να μπορέσει να προσαρμοστεί σε μια μετακινούμενη συνεχώς πραγματικότητα. Σε μια αλλαγή συνθηκών.
Η γερμανική πλευρά συμφώνησε απολύτως σε αυτό. Έχω ήδη ενδείξεις ότι η γερμανική πλευρά κινείται προς την κατεύθυνση που συμφωνήσαμε μόλις προ ολίγων ημερών στο Βερολίνο. Αυτό θα κάνουμε κι εμείς και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να αλλάξουμε ένα πλαίσιο που εάν ρωτάγατε οποιονδήποτε εδώ και ένα μήνα θα σας έλεγε ότι δεν αλλάζει και ότι η προσπάθεια την οποία κάνουμε δεν θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα.
Αντίθετα, εγώ είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι εάν είμαστε σοβαροί στην προσπάθεια θα τα καταφέρουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί βέβαια πρέπει να δούμε πάλι τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια για το ποιοι θα έχουν αυτό το όφελος στο κομμάτι του επιτοκίου τους. Θέλω να πω, να ξεχωρίσουμε τους μπαταξήδες από αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε δίκιο. Εδώ δεν πρόκειται να ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω, εάν μου επιτρέπετε, γιατί θεωρητικά το λέμε ότι ναι αυτό είναι το σωστό. Αλλά το θέμα πολλές φορές στην Ελλάδα κολλάει στην πράξη. Αυτό λέω.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει και να το κάνουμε. Εγώ έχω ένα βασικό κριτήριο. Το λέω για τον εαυτό μου, εσείς μπορεί να προτείνετε ίσως και όλοι μας να έχουμε μια σκέψη, αλλά έχω πάντα την απλή θεώρηση. Δεν νοείται πλούσιος επιχειρηματίας και φτωχή επιχείρηση.
Από την άλλη όμως αυτός που υπέφερε από την κρίση, άντεξε την κρίση, κράτησε τους εργαζόμενους, μάτωσε, πούλησε περιουσιακά του στοιχεία, είναι κρίμα να τον οδηγήσουμε τώρα εμείς σε κλείσιμο, επειδή η ελληνική οικονομία λόγω του συνολικού της ρίσκου έχει υψηλότερα επιτόκια από τις άλλες χώρες που δεν έχουν το ανάλογο ρίσκο. Πρέπει δίπλα σε αυτό τον επιχειρηματία, σε αυτόν που πάλεψε την κρίση, να σταθεί το κράτος. Εάν θέλετε, να σταθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή οικογένεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δένδια, κλείνοντας κάτι τελευταίο. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση αυτή θα μπορέσει να περάσει το σκόπελο της προεδρικής εκλογής; Και φυσικά ως μέλος της κυβέρνησης δεν νομίζω ότι θα έχετε διαφορετική άποψη, αλλά θέλω να πω πόσο επιβαρύνει την όλη οικονομική πολιτική, γιατί κι εσείς μέλος του οικονομικού επιτελείου είστε, η πορεία μας προς την προεδρική εκλογή; Καταλαβαίνετε τι εννοώ;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας απαντήσω ευθέως. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα σε κάθε οικονομία, πόσο μάλλον στην ελληνική που είναι σε κρίση, από την αβεβαιότητα και ιδίως την πολιτική αβεβαιότητα. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οφείλω να πω, με έκπληξή μου, προφανώς πλην του ΣΥΡΙΖΑ.
Η χώρα δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή εκλογές. Δεν έχει ανάγκη. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα για να προλάβει να βγει από την κρίση και να οδηγηθεί σε ομαλές εξελίξεις το 2016 και η ελληνική κοινωνία τότε να κρίνει.
Νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει, εγώ το εύχομαι ως μέλος της κυβέρνησης, αλλά θέλω να σας είμαι και ειλικρινής, το εύχομαι και ως Έλληνας πολίτης, πέρα από την κυβέρνηση, πέρα από τις θέσεις, πέρα από τα υπουργεία. Δεν βοηθάει τη χώρα αυτή τη στιγμή το να μπλέξουμε σε μια εκλογική διαδικασία μηνών. Θα ανατραπούν όσα θετικά έχουμε πετύχει και τελικά η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα οδηγηθεί να χειριστεί ακόμη μεγαλύτερη κρίση από αυτή που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Νίκος Δένδιας. Ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.
Από το Γραφείο Τύπου
✎✎✎ Δείτε ακόμη…