19 Απριλίου 2024

Μυστικό σχέδιο της Ευρωζώνης για Grexit

Μυστικό σχέδιο της Ευρωζώνης για Grexit

Μυστικό σχέδιο της Ευρωζώνης για Grexit. Η εφημερίδα “TheTimes” με άρθρο της στις 10 Απρ., αναφέρεται στην ανάπτυξη μυστικού σχεδίου των χωρών της Ευρωζώνης για την αποβολή της Ελλάδος από την “ζώνη του ευρώ” αφού η χώρα κηρύξει πτώχευση τον επόμενο μήνα.Μυστικό σχέδιο της Ευρωζώνης για Grexit

Σε υπόμνημα του φινλανδικού υπουργείου Οικονομικών, με ημερομηνία 27 Μαρτίου, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Γερμανία με την οποία η Φινλανδία διατηρεί στενές σχέσεις, προειδοποιεί για «πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» που πρέπει να ληφθούν φέτος την άνοιξη, εν μέσω προβλέψεων για την πτώχευση της Ελλάδος, εάν οι χώρες της ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν για να παράσχουν την βοήθεια στην Αθήνα, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Η Ελλάδα έχει προθεσμία έως την επόμενη Παρασκευή, να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν οι πιστωτές της, έτσι ώστε να απελευθερωθεί η δόση της βοήθειας, ύψους περίπου €7 δισ..

Η Αθήνα χρειάζεται την βοήθεια αυτή για να πληρώσει τους λογαριασμούς της για το Μάιο και τον Ιούνιο (δείτε σχετικά και εδώ).

Η Φινλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία δεν είναι πρόθυμες να διαθέσουν τα χρήματα, ενώ η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδος εμμένει στην παύση της λιτότητας, επιχειρηματολογώντας ότι για αυτό εκλέχτηκε στην εξουσία.

Χωρίς τη λήψη επειγόντων μέτρων από πλευράς Ελλάδος, που βέβαια θα είναι περιοριστικής φύσεως, η Φινλανδία αναμένει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τη δόση των €763 εκατ. προς το ΔΝΤ στις 12 Μαίου. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα κάνει αναγκαστικά παύση πληρωμής (default).

«Με τη σιωπηρή συγκατάθεση των άλλων χωρών της ευρωζώνης, θα ξεκινήσει μια διαδικασία που θα αποβάλει πραγματικά την Ελλάδα από το ευρώ» – αναφέρεται αυτολεξεί στο φινλανδικό έγγραφο με ημερομηνία 27 Μαρτίου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τη φινλανδική εφημερίδα «HelsinginSonoma»

Η Φινλανδία είναι πεπεισμένη ότι, ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων των τριών τελευταίων ετών και των μέτρων που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ευρώ θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει την αναταραχή που θα φέρει η έξοδος της Ελλάδος  από το ενιαίο νόμισμα.

Ως σημάδι ότι ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, μόνο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, αναφέρεται ότι στην Ελλάδα υπήρξε εκροή καταθέσεων πάνω από €1 δισ.. Η απρόσμενα ταχεία επιδείνωση της κατάστασης, οδήγησε την ΕΚΤ να διπλασιάσει την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης στις τράπεζες της Ελλάδος.

Η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί υπό σημαντική πίεση, στο προσεχές διάστημα που θα πρέπει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και περίπου €800 εκατ., σωρευτικά ως τις 20 Απριλίου, σε τόκους δανείων (κυρίως προς την ΕΚΤ), που αναμένεται να αδειάσει τα ταμεία του ελληνικού κράτους. Εκτός εάν η ΕΕ, συμφωνήσει σε νέα οικονομική βοήθεια.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ της ευρωζώνης και της Ελλάδος έφτασε σε νέο ναδίρ αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς οι πιστωτές ζήτησαν την έγκριση νέου μνημονίου (δηλαδή θεσμοθέτηση μέτρων περιοριστικής φύσεως), που περιλαμβάνουν μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις συντάξεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, ως προϋπόθεση για την χορήγηση νέας δόσης βοήθειας.

«Η Ελλάδα ζητά παροχή βοήθειας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά μέχρι να δούμε απτή πρόοδο, υπάρχει λίγος ενθουσιασμός» – υποστήριξε ένας στέλεχος εκ Βρυξελλών, για να προσθέσει ότι «Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί».

Η ατμόσφαιρα ‘δηλητηριάστηκε’ περαιτέρω εξαιτίας της επισκέψεως του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα.

«Μόνο με τη Ρωσία, θα είμαστε σε θέση να οικοδομήσουμε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη» – είπε ο Τσίπρας.

Οι Βρυξέλλες βλέπουν ότι σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μόσχα, η Ρωσία θα παράσχει Ελλάδα κάποια χρήματα έναντι μελλοντικών κερδών από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του νέου αγωγού Turkish Stream και θεωρούν οι Βρυξέλλες, ως μία ένδειξη ότι η Ελλάδα θα απομονωθεί, με τελικό αποτέλεσμα την αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν εκφράσει φόβους ότι η επικείμενη πτώχευση της Ελλάδος, θα σπρώξουν τη χώρα εντονότερα στην ‘αγκαλιά’ της Ρωσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα, που ανέρχονται σε €279 δισ.. Και, επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που θα παραστεί στην παρέλαση της νίκης στην «Κόκκινη Πλατεία» στη Μόσχα, με την ευκαιρία των 70ης επετείου της νίκης ενάντια στις χιτλερικές δυνάμεις στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τώρα εμείς ως TaxCoach, θα πούμε ότι παρόλο που αναπτύσσεται μια τέτοια ρητορική και ανησυχία περί Grexit, αυτή, εκτιμούμε ότι είναι υπερβολική διότι ακόμα και εάν η χώρα μας ‘έχανε’ κάποια πληρωμή προς τους πιστωτές της, αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη. 

Παύση πληρωμής, τυπικά πιστωτικό γεγονός, ήτοι ‘επισήμως’ χρεοκοπία διότι ουσιαστικά είμαστε χρεοκοπημένοι εδώ και πολύ καιρό αφού για να ανταπεξέλθουμε στην πληρωμή των τοκοχρεολυσίων χρειαζόμαστε βοήθεια, μπορεί να υπάρξει (όχι σίγουρα όμως), αναλόγως της κατάστασης ρευστότητάς μας, η οποία κατά το διάστημα Απριλίου έως και Ιούνιο, δείχνει οριακή. Όμως η ρευστότητα που θα έχουμε, θα επαρκεί για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών μας αναγκών, όπερ σημαίνει ότι χρεοκοπούμε τυπικά αλλά μη έξοδό μας από την ευρωζώνη.   

Κάτι τέτοιο βέβαια, ήτοι η παύση πληρωμής, θα αναζωπύρωνε την ανησυχία διεθνώς για τα της κατάστασης της χώρας μας, κάτι που θα δυσκόλευε γενικότερα τα ευρύτερα οικονομικά της χώρας μας, όπως π.χ. τις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με ξένες, όπου σε αυτή την περίπτωση, οι ξένες θα απαιτούσαν για να συναλλαχθούν με τις ελληνικές, μόνο μετρητά. Αυτό, δυναμικά και σε κάποιο βάθος χρόνου, μπορεί να οδηγούσε στην ανάγκη, υιοθέτησης νέου, εθνικού νομίσματος.

Από την άλλη όμως:

1) από Μάιο εισερχόμαστε στην τουριστική σαιζόν, όπου οι συναλλαγματικές εισροές της χώρας μας βαίνουν σημαντικά αυξανόμενες έως και τον Αύγουστο που κορυφώνουν, αν και συνεχίζουν να είναι θετικές έως και τον Οκτώβριο, γεγονός που θα μας τονώσει την ρευστότητα.

2) η επαπειλούμενη έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη μετά ισχυρής προσέγγισής μας με την Ρωσία, θα ανησυχήσει ιδιαιτέρως τους αμερικανούς, οι οποίοι απέναντι σε ένα τέτοιο κίνδυνο – ο κίνδυνος είναι μεγάλος και σημαντικός: χώρα μέλος της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ, να προσεγγίσει τη Ρωσία του Πούτιν – θα ασκήσουν, κατά προτίμηση αφανώς για να μην συμβάλλουν στην γενικότερη διάδοση ανησυχίας, αφόρητες πιέσεις προς τα δύο μέρη (Ελλάδα και πιστωτές, λέμε με Γερμανία) για να μην υπάρξει εντέλει μια τέτοια ανησυχητική και επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντά τους.
Σε αυτή την περίπτωση, θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πράγματι αδιάλλακτη όσον αφορά στην υιοθέτηση νέων μέτρων γενικής λιτότητας και περιορισμού της οικονομίας μας, επομένως δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικά στην μέχρι  σήμερα στάση της. Η Γερμανία όμως, παρά το μέγεθός της, έχει λόγους υπαναχώρησης, αφενός λόγω των πιέσεων που θα δεχτεί από τους αμερικάνους, αφετέρου λόγω της πιθανότητας έναρξης νέου κύκλου δημοσιονομικών και χρηματιστηριακών αναταραχών λόγω της ανησυχίας των αγορών, πράγμα που δεν μπορούν να το προβλέψουν, ούτε και να αμυνθούν απέναντί του, που μπορεί να φτάσει έως και την διάλυση της ευρωζώνης · της ευρωζώνης από την οποία επωφελούνται τα μέγιστα, κυρίως οι ίδιοι οι Γερμανοί. Επομένως εντέλει, μπρος στο χάος και αβεβαιότητα, θα υποχωρήσουν οι Γερμανοί και επίσημοι πιστωτές μας.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

Αὐξημένη Γνώση = Αὐξημένη Ἀνταγωνιστικότητα!

✎ Ποιος θα υποχωρήσει πρώτα; Η Γερμανία ή η Ελλάδα; – Who will retreat first? Germany or Greece?
✎ Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία
✎ Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;

✎ Τι φανερώνουν η λεκτική και μη επικοινωνία για τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν

 

Related posts