6 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Τσίπρας συναντάει τη Δευτέρα την Μέρκελ με πρωτοβουλία της – Τι σημαίνει

Ο Τσίπρας συναντάει τη Δευτέρα την Μέρκελ με πρωτοβουλία της – Τι σημαίνει

Ο Τσίπρας συναντάει τη Δευτέρα την Μέρκελ με πρωτοβουλία της – Τι σημαίνει. H καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να επισκεφθεί την γερμανική Καγκελαρία στο Βερολίνο, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου.Ο Τσίπρας συναντάει τη Δευτέρα την Μέρκελ με πρωτοβουλία της - Τι σημαίνει

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε βέβαια θετικά.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η κα Μέρκελ, ζήτησε το πρωί της Δευτέρας 16 Μαρτίου, τηλεφωνικό ραντεβού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το οποίο και πραγματοποιήθηκε στις 16:30.
Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, η Γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Βερολίνο και τη γερμανική Καγκελαρία τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, πρόσκληση στην οποία ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά.

Τώρα επί της ουσίας, ο Τσίπρας σε παλαιότερη συνέντευξή του, είχε δηλώσει ότι θα ήθελε να συζητήσει με την κα Μέρκελ, αλλά έως χθες, δεν έχει δεχτεί σχετική πρόσκληση και γενικότερα, η στάση της κας Μέρκελ απέναντί του, ήταν βασικά τυπική, αδιάφορη και απόμακρη.

Ενώ το ελληνικό ζήτημα έχει αναζωπυρωθεί από τις ελληνικές εθνικές εκλογές και εντεύθεν, τις μέχρι σήμερα σχετικές συνομιλίες σε επίπεδο Ελλάδος – Γερμανίας, τις διεξήγαγαν οι δύο υπουργοί οικονομικών, Βαρουφάκης και Σόιμπλε.

Και χωρίς βέβαια να είναι χαμηλό ένα τέτοιο επίπεδο συναντήσεων και συζήτησης, κάθε άλλο, ωστόσο είναι γνωστό ότι ο Σόιμπλε τηρούσε μια σκληροπυρηνική στάση, εμμένοντας στην τήρηση των από παλαιότερα συμφωνηθέντων και εντέλει στη συνέχιση απαρεγκλίτως της πολιτικής αυστηρής λιτότητας και έντονης δημοσιονομικής προσαρμογής· εν ολίγοις ο Σόιμπλε δεν ήθελε να συζητήσει πολιτικά αλλά εμμένοντας στο ότι η πολιτική έχει προσδιοριστεί (από πριν), απαιτούσε και φρόντιζε κατ’ ουσίαν, το όλο θέμα να μείνει σε επίπεδο διαχειριστικό και τεχνοκρατικό.

Όμως εξ αρχής, η ελληνική πλευρά επιθυμούσε το θέμα μας από διαχειριστικό και τεχνοκρατικό και από τυπική σχέση οφειλέτη και πιστωτών, να καταστεί πολιτικό, καθώς μόνο έτσι, είναι δυνατή μια επί της ουσίας αλλαγή της γενικότερης επιβαλλόμενης πολιτικής.

Και μόνο λοιπόν ότι η γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε τελικά η ίδια πρόσκληση στον κ. Τσίπρα, δείχνει ότι τείνουμε προς την κατεύθυνση του να καταστεί το ζήτημά μας κυρίως πολιτικό και αυτό από μόνο του, είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Εάν ήταν η γερμανική πλευρά να παραμείνει αμετακίνητη, όπως φαίνονταν μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε λόγος να υπάρξει συνάντηση Μέρκελ με Τσίπρα. Οι συναντήσεις και συζητήσεις θα παρέμεναν σε επίπεδο υπουργών οικονομικών, στο οποίο επίπεδο άλλωστε, ο κ. Σόιμπλε με την απόλυτη αυστηρότητά του, το διαχειρίζονταν καλά.

Τώρα ωστόσο, το θέμα πάει στο ανώτατο επίπεδο και η κα Μέρκελ για να προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα, είναι σαφές ότι προτίθεται να συζητήσει και εφόσον προτίθεται να συζητήσει, δεν μπορεί παρά εμείς (η ελληνική πλευρά), να αναμένουμε κάτι καλό σε σχέση με τη αμετακίνητη στάση του Σόιμπλε.

Γιατί η Μέρκελ δεν είχε φροντίσει να συναντηθεί ταχύτερα με τον Τσίπρα; Διότι ήλπιζε ότι ο Σόιμπλε με την αυστηρότητά του, θα ‘λύγιζε’ τον Βαρουφάκη και κατ’επέκταση ολόκληρη την ελληνική κυβέρνηση, πράγμα που δεν συνέβη παρά το σκληρότατο ‘παιγνίδι’ από πλευράς Σόιμπλε.

Η τακτική λοιπόν που ακολουθούσε έως σήμερα η γερμανική πλευρά, απέτυχε και εάν είχε όντως την ισχύ με το μέρος της, είναι δεδομένο ότι θα την χρησιμοποιούσε (την ισχύ) προκειμένου να επιβάλει την άποψή της. Για να μην το κάνει και αντιθέτως, πηγαίνοντας το επίπεδο συναντήσεων και συζητήσεων σε κορυφαίο επίπεδο, είναι σαφές ότι είναι αποτέλεσμα όχι ξαφνικής διάθεσης ευαισθησίας απέναντι στην Ελλάδα αλλά ζυγίσματος του οφέλους και των ζημιών, από πιθανή παρεκτροπή της κατάστασης.

Και είναι προφανές ότι αυτό το ζύγισμα του οφέλους και των ζημιών, από πιθανή παρεκτροπή της κατάστασης, γέρνει για την γερμανική πλευρά προς τις ζημιές. Συνεπακόλουθα, θέλοντας να προλάβει κάποιο ‘ατύχημα’ που θα ήταν άσχημο για την Ελλάδα αλλά ακόμα χειρότερο για την Γερμανία, θέτουν το όλο ζήτημα, σε κορυφαίο επίπεδο και καθίσταται πρωτίστως πολιτικό.

Έχουμε λοιπόν μια είδηση καλή για την Ελλάδα. Το πόσο καλή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων, καθώς ξανά, θα είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων και προφανώς σκληρών. Όμως ήδη, η Γερμανία δείχνει ότι προτίθεται να βάλει νερό στο κρασί της.
Ίδωμεν…

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Ποιος θα υποχωρήσει πρώτα; Η Γερμανία ή η Ελλάδα; – Who will retreat first? Germany or Greece?
Συγχαρητήρια Μέρκελ στον Αλ.Τσίπρα, «αναλαμβάνετε σε δύσκολους καιρούς» – (27 Ιανουαρίου)
✎ Σκέψεις για τη νέα ελληνική κρίση
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης

• Σκέφτεσαι Σεμινάρια; … Εὐεπιχειρεῖν !

• Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts