Ράπισμα στην κυβέρνηση από την τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους: Η επιστημονική ομάδα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους (ΓΠΚ), που είναι ανεξάρτητος φορέας, ήταν ‘καταπέλτης’ για την κυβέρνηση στην τελευταία τριμηνιαία του έκθεση.
Αναλυτικότερα, στην έκθεσή του για το τρίτο τρίμηνο του 2014, καταγράφει βαριές επισημάνσεις όπως ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας σε καταστήματα εστίασης, όπως επίσης αναφέρει ότι χρειάζεται ένα πειστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που όμως δεν υπάρχει ή δεν έχει ανακοινωθεί.
Το μείζον σήμερα, αναφέρει το ΓΠΚ, είναι η ανάπτυξη που εστιάζει στην καινοτομία και παραγωγικότητα και, συναφώς στην αναδιάρθρωση της παραγωγής και όχι στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε καταστήματα εστίασης κ.λπ..
Η επιστημονική ομάδα του Γραφείου, σε ό,τι αφορά στο θέμα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, αναφέρει πως ενώ η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι αδύνατη η επιστροφή στο προηγούμενο πρότυπο ανάπτυξης, δεν αποσαφηνίζει με ποια ακόμα συγκεκριμένα μέτρα, μεταρρυθμίσεις και χρονοδιαγράμματα θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για εξωστρεφή ανάπτυξη.
Επίσης, το ΓΠΚ όσον αφορά στον Προϋπολογισμό του 2015, αναφέρει ότι παραμένει στο πνεύμα της λιτότητας και αμφισβητεί ουσιαστικά τον στόχο της κυβέρνησης περί ανάπτυξης 2,9% το 2015, αναφέροντας πως δεν είναι εμφανές από πού προκύπτει και αριθμητικά το 2,9%.
Αναλύει σχετικά ότι η προσδοκία για αύξηση της κατανάλωσης κατά 1,6% σε σύγκριση με το 2013 είναι φιλόδοξη, δεδομένου ότι έχουν συσσωρευθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν αυξηθεί οι επιβαρύνσεις από διάφορα τέλη-φόρους και κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Οι φοροελαφρύνσεις που αναφέρονται στο προσχέδιο περιορίζονται στην ήδη θεσμοθετημένη μείωση του ΕΦΚ κατά 30% για το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις είναι ελλιπώς τεκμηριωμένες ως προς την ποσοτική τους επίδραση.
Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ουσιαστικά αποτελεί νέο μέτρο, καθώς θα τερματιζόταν αυτοδίκαια η εφαρμογή της στο τέλος του έτους.
Εξίσου φιλόδοξες είναι και οι παραδοχές που αφορούν επενδύσεις (+11,7%) και εξαγωγές (+5,2%).
Αβεβαιότητες ‘βλέπει’ το ΓΠΚ και ως προς το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους. Αυτές οφείλονται στις εκκρεμότητες της οικονομικής πολιτικής, στην πορεία των φορολογικών εσόδων και στην κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.
Το ζήτημα είναι, αναφέρει το ΓΠΚ ότι οι σχεδιασμοί και ανασχεδιασμοί δεν έχουν τέλος, τροφοδοτώντας τη γενικότερη αβεβαιότητα, που με τη σειρά της εμποδίζει την ανάπτυξη.
Το ΓΠΚ αναφέρει ότι η ρητορική του «τέλους του Μνημονίου» όπως διαμορφώθηκε παραβλέπει το ευρωπαϊκό περιβάλλον και συνδέεται με αποφάσεις (προσφυγή στις «αγορές» για δανεισμό) που μπορεί να προκαλέσουν τεράστιο κόστος σε μια ήδη εξασθενημένη οικονομία και σκληρότερη εποπτεία από τις αγορές, που δεν είναι προβλέψιμες. Και σημειώνει πως εάν επέλθει νέα συμφωνία, θα υπάρχει εποπτεία της χώρας, είτε από τις αγορές είτε από την Ευρώπη.
Διαβάστε ολόκληρη την Έκθεση του ΓΠΚ, εδώ.
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Τάφος Αμφίπολης – Οι απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα
✎ Οι μισοί Έλληνες έχουν φτωχοποιηθεί ή κινδυνεύουν με φτωχοποίηση
✎ Το Ψέμα της κυβέρνησης περί Ανάκαμψης
✎ Τι έκαναν οι Ελληνικές Τράπεζες στα Stress Test της ΕΚΤ