1 Σεπτεμβρίου 2024

Ρουμπινί: Στιβαρή Ανάπτυξη στις ΗΠΑ, Μη Ομαλή Προσγείωση Κίνας και Όχι Grexit

Ρουμπινί: Στιβαρή Ανάπτυξη στις ΗΠΑ, Μη Ομαλή Προσγείωση Κίνας και Όχι Grexit

Ρουμπινί: Στιβαρή Ανάπτυξη στις ΗΠΑ, Μη Ομαλή Προσγείωση Κίνας και Όχι Grexit. Ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί συμμετέχοντας στο Συνέδριο 2015 CFA Institute Middle East Investment, ανέλυσε την άποψή του σχετικά με τα σημαντικά στο διεθνές γίγνεσθαι.Ρουμπινί

Περιληπτικά ανάφερε ότι οι ΗΠΑ δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη, η Κίνα θα έχει μια μη ομαλή προσγείωση, η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου έχει μια καθαρή θετική επίδραση στην διεθνή οικονομία και το Grexit είναι απίθανο.

Ισχυρή Ανάπτυξη ΗΠΑ

Ο Ρουμπινί ανάφερε ότι από τις τέσσερις ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας, ήτοι τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., την Ιαπωνία και την Κίνα, μόνο οι ΗΠΑ δείχνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, με εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ γύρω στο 3%.

Παρά την πρόσφατη ανατίμηση του δολαρίου και την ανεμική διεθνή ζήτηση, ο Ρουμπινί εκτιμά ότι η ανάκαμψη και ανάπτυξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί παρά το έντονη επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας.

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος εκτιμά ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε προβλήματα και πολύ κοντά στην ύφεση και ότι στην Ιαπωνία, έκαναν λάθος εισάγοντας έναν φόρο στην κατανάλωση πολύ σύντομα.

Είπε επίσης ότι η Κίνα επιβραδύνει και θα έχει μια μη ομαλή και σκληρή προσγείωση, αναμένοντας ένα ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της τάξης του 6,5% φέτος και γύρω στο 5,5% του χρόνου (σ.σ.: μια χώρα όπως η Κίνα, για να βρίσκεται σε κατάσταση ομαλότητας στην απασχόληση, πρέπει να διατηρεί ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 7%). Η Κίνα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο, μεταφερόμενη από τις επενδύσεις σε πάγια, προς τη κατανάλωση. Αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει σύντομα.

Ο Ρουμπινί αποσαφήνισε ότι η αύξηση των φόρων και περικοπή των δημοσίων δαπανών απαιτείται μεσοπρόθεσμα προκειμένου να αντιμετωπίσεις τα δημοσιονομικά ελλείμματα αλλά βραχυπρόθεσμα, η λιτότητα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη.

Ο Ρουμπινί αναμένει ότι η Ε.Ε. με την ποσοτική της χαλάρωση (QE) προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού και ότι το Ευρώ θα συνεχίσει πτωτικά για να πιάσει μια ισοτιμία περίπου ένα προς ένα προς το δολάριο.

Ο Ρουμπινί είπε ότι έξι χρόνια μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και με τη χρήση μη συμβατικών νομισματικών πολιτικών, κάποιοι περίμεναν ότι το εύκολο και αυξανόμενο χρήμα θα οδηγούσε σε υπερπληθωρισμό, σε πτώση της αξίας του δολαρίου και σε άνοδο του χρυσού και του bitcoin, αλλά αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος. Αντιθέτως, όχι μόνο δεν επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις αυτές, αλλά το αμερικάνικο δολάριο ενισχύθηκε, ο χρυσός διαπραγματεύεται μακράν των υψηλών του (χαμηλότερα δηλαδή) και το bitcoin ήταν το νόμισμα με την χειρότερη απόδοση διεθνώς το 2014.

Ο Ρουμπινί πρόσθεσε ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι ένα παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος: σε έναν κόσμο που η ζήτηση είναι ανεμική, λόγω απομόχλευσης και δημοσιονομικής προσαρμογής, οι χώρες ανταγωνίζονται για ανάπτυξη οδηγούμενη από τις εξαγωγές, υποτιμώντας τα νομίσματά τους.
Η υποτίμηση όμως ενός νομίσματος, σημαίνει την σχετική ανατίμηση άλλων και το εμπορικό πλεόνασμα ενός συνεπάγεται εμπορικό έλλειμμα για κάποιον άλλον, συνεπώς, όταν η Ιαπωνία αποφάσισε να υποτιμήσει το νόμισμά της, ήταν λογικό ότι θα ακολουθηθεί και από άλλες χώρες της Ασίας.

Ο Ρουμπινί πρόσθεσε ότι οι κεντρικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της FED (αμερικάνικη κεντρική τράπεζα), έχουν δύο βασικούς στόχους: ισχυρή οικονομική ανάκαμψη άνευ αποπληθωρισμού και χρηματοοικονομική σταθερότητα χωρίς φούσκες. Ταυτόχρονα με αυτούς τους δύο βασικούς στόχους, οι κεντρικές τράπεζες και δύο βασικά μέτρα άσκησης πολιτικής, την νομισματική και την μακροπροληπτική. Αλλά εάν η μακροπροληπτική (που έχει να κάνει με τη ρύθμιση / περιορισμό των συστημικών κινδύνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα) δεν δουλεύει, αφήνει τις κεντρικές τράπεζες με δύο βασικούς στόχους αλλά μόνο μία πολιτική – εργαλείο. Η ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ έως σήμερα, οδήγησε σε αναθέρμανση των περιουσιακών στοιχείων, που συνεπακόλουθα οδηγεί στην αύξηση της αξίας των assets και στην αύξηση της εμπιστοσύνης.

Ο Ρουμπινί εκτιμά ότι η αναθέρμανση στις αξίες των assets μπορεί να οδηγήσει σε πληθωρισμό που μπορεί εντέλει να οδηγήσει σε δημιουργία φουσκών που θα τερματιστούν με ένα κραχ. Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η FED, λέει ο Ρουμπινί, συνίσταται στο ότι εάν σφίξει τη νομισματική πολιτική πολύ αργά, μπορεί να οδηγήσει στη “μητέρα όλων των φουσκών ” έως το 2017 και από την άλλη, αν τη σφίξει πολύ σύντομα, μπορεί να προκαλέσει μια δύσκολη προσγείωση της πραγματικής οικονομίας.

Θετικό Ισοζύγιο των Τιμών Πετρελαίου

Ο Ρουμπινί αποδίδει ότι η έντονη πτώση των τιμών πετρελαίου οφείλεται στην αύξηση της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων στην Βόρειο Αμερική, στην Μέση Ανατολή (Ιράν αλλά και μερικές ασταθείς χώρες όπως Ιράκ και Λιβύη).

Πιστεύει ο Ρουμπινί ότι η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου υποεκτιμήθηκε σημαντικά από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του International Energy Agency. Η απόφαση αύξησης της παραγωγής από την Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ, γενικά είναι μια οικονομική απόφαση και όχι μια γεωπολιτική κίνηση ενάντια στο Ιράν και τη Ρωσία, κατά τον Ρουμπινί.

Στην πραγματικότητα, ο Ρουμπινί εκτιμά ότι η επίδραση των χαμηλών τιμών πετρελαίου στην διεθνή οικονομία, έχει εντέλει ένα θετικό αποτέλεσμα, ενδυναμώνοντας την ανάπτυξη και επιδρώντας περιοριστικά στον πληθωρισμό. Βέβαια μεταξύ των κρατών, υπάρχουν και κερδισμένοι και χαμένοι, σε επίπεδο παραγωγών και καταναλωτών.

Το Grexit πολύ Επικίνδυνο, πολύ Κοστοβόρο

Ο Ρουμπινί εκτιμά και μάλιστα με σφοδρότητα ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφή γα την Ευρωζώνη και γι’ αυτό θα αποφευχθεί. Νομίζει ότι ο κίνδυνος της διάχυσης της κρίσης λόγω του Grexit είναι σοβαρός — όσο σοβαρός ήταν και το 2012 — και μπορεί να οδηγήσει σε bankrun,όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, μια διάχυση της κρίσης θα κοστίσει πολύ περισσότερο από το να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Το σχετικό μέγεθος του χρέους της Ελλάδος και της οικονομίας της είναι αρκετά μικρά συγκρινόμενα με την οικονομία της Ευρωζώνης και δεν είναι λογικό να διακινδυνεύσεις την Ευρωζώνη εξαιτίας της Ελλάδος, είπε ο Ρουμπινί.

Επιπρόσθετα, το Grexit συνεπάγεται ότι η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει κοντά στην Ρωσία σε μια εποχή που η τελευταία γίνεται ολοένα πιο απειλητική. Το Grexit θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στη Γερμανία από ότι να παραμείνει στην Ευρωζώνη, πιστεύει ο Ρουμπινί.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

• Σκέφτεσαι Σεμινάρια; … Εὐεπιχειρεῖν !

✎ Ψυχρή η αντίδραση των Εφοριακών στην πρόταση Βαρουφάκη για πολίτες, μυστικούς ‘ράμπο’ φοροελεγκτές
✎ Ξεκινά Νέος Κύκλος Προγραμμάτων Στήριξης Νέας Επιχειρηματικότητας EkinisiLAB του ΣΕΒ

✎ Ο ΣΕΒ ζητεί Αλλαγή του άρθρου 106 του Συντάγματος
✎ Σκέψεις για τη νέα ελληνική κρίση
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης

• Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts