ΝΕΑ Ρύθμιση διευκόλυνσης ληξιπρόθεσμων οφειλών με γνώμονα τις ανάγκες των οφειλετών και όχι της τρόικας.
Σε αναμονή η διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και Υπουργείου Εργασίας-Διοικήσεων Ταμειών για εφαρμογή νέας ρύθμισης οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, η οποία δείχνει ότι θα φτάσει σε τελική μορφή μέχρι τέλη Αυγούστου.
Υπουργείο και ΙΚΑ έχουν καταλήξει στις αλλαγές που θα δώσουν τη δυνατότητα στους οφειλέτες για ένταξη σε ρύθμιση οφειλών. Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με στοιχεία της Καθημερινής, θα στοχεύουν σε διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ μικροοφειλετών και μεγαλοοφειλετών και χρήση νεότερων ή και παλαιότερων εγκυκλίων του ΙΚΑ για το διάστημα μέχρι τελικής συμφωνίας με την τρόικα.
Οι φορείς γνωρίζουν ήδη την οικονομική δυσχέρεια των επιχειρήσεων και την μείωση είτε στους τζίρους τους είτε στην ρευστότητα τους, οπότε εάν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση τους για εφαρμογή νέας ρύθμισης και ενδιάμεσες λύσεις διευκόλυνσης των οφειλέτών έγκαιρα και υπάρξει καθυστέρηση της, υπάρχει το ενδεχόμενο πολλές επιχειρήσεις να μη υφίσταται πλέον όταν θα τεθεί σε λειτουργία (π.χ. εφαρμογή τον Οκτώβριο).
Οι αλλαγές για τη νέα ρύθμιση που προτείνουν υπουργείο και ταμεία:
- Για τις μεγάλες επιχειρήσεις με οφειλές πάνω από ένα ποσό προτείνεται η διαχείριση του χρέους «πακέτο» και συνδυαστικά με τα λοιπά χρέη που έχουν προς τράπεζες και δημόσια ταμεία.
- Για τις επιχειρήσεις με την αποκαλούμενη μεσαία διαστρωμάτωση οφειλών προς το ΙΚΑ και ειδικότερα για οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στα έτη της κρίσης προτείνεται ένταξη σε ρύθμιση με αυξημένο αριθμό δόσεων.
- Για τις οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών που μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ προτείνεται το όριο να αυξηθεί πάνω από το ποσό των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Στις περιτπώσεις που εντάσσονται στις διατάξεις του άρθρου 99 για τις πτωχευμένες επιχειρήσεις στις οποίες δίδονται δυνατότητες για έως και 180 δόσεις. Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ για τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα άρθρα 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και στις περιπτώσεις της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 106 παρέχονται οι εξής δύο δυνατότητες:
- Εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση των πρόσθετων τελών σε ποσοστό 80%.
- Ρύθμιση καταβολής οφειλών από 72 έως 180 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις πρόσθετων τελών που δεν μπορεί να υπερβεί (για τις 72 δόσεις) το 60%. Επίσης, η τρόικα έχει ζητήσει να αποστείλουν τα Ταμεία για κάθε μία από τις παλαιές ρυθμίσεις τα αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των οφειλετών, των απεντάξεων και των ποσών που εισπράχτηκαν.
Τι δυνατότητες έχει δώσει το ΙΚΑ με τις μέχρι τώρα εγκυκλίους τους για ρυθμίσεις:
- Η πρώτη ρύθμιση αφορά δυνατότητα ρύθμισης έως 12 δόσεις πάγιες οφειλές έως τον Απρίλιο του 2014 και
- ρύθμιση με τη «Νέα αρχή» για ένταξη περισσότερων δόσεων για τις παλαιές οφειλές (Αυτή η δυνατότητα δόθηκε σε οφειλέτες που δεν είχαν κατορθώσει να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων της «νέας αρχής»).
- Η δεύτερη ρύθμιση, (με βάση νόμο του 2011 -Γ. Κουτρουμάνη-) και θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική από το ΙΚΑ αφορά τη δυνατότητα των μεγάλων οφειλετών (από 300.000 ευρώ και πάνω για το ΙΚΑ, από 200.000 και πάνω για τον ΟΓΑ και από 80.000 και πάνω για τους οφειλέτες των λοιπών Ταμείων) να αποπληρώνουν σε 100 και παραπάνω δόσεις ποσά έως 150 ευρώ τον μήνα.
Η τρόικα
Η «πεισματική» άρνηση της τρόικας για συμφωνία στη ρύθμιση με περισσότερες δόσεις, δεν μπορεί να μη καμθεί από την αύξηση των επιχειρήσεων που κλείνουν και το γεγονός ότι η 1 στις 2 επιχειρήσεις κινδυνεύει με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Οι πρωτοβουλίες του ΙΚΑ και του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ για εφαρμογή ρυθμίσεων, αν και δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές ακόμη, τουλάχιστον έχουν παγώσει τον καταιγισμό μαζικών κατασχέσεων που θα έβγαζε την αγορά και τον εμπορικό κόσμο εκτός ελέγχου. Πρόκειται για οφειλέτες που καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές συν 1% από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά ένα ποσοστό 10% των εργοδοτών που οφείλουν στο ΙΚΑ εντάχθηκε στη ρύθμιση, ενώ τα χρέη των εν ενεργεία επιχειρήσεων προς το Ιδρυμα προσεγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ επιβεβαιώνει την αποτυχία της ρύθμισης.
Πρέπει να κατανοήσει η τρόικα ότι : ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ
Η θέση της τρόικας από την αρχή είναι «Η μετάβαση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος σε ένα σύστημα πλήρως ανταποδοτικό, κεφαλαιοποιητικό, το οποίο θα περιλαμβάνει όχι μόνο οριζόντιες αλλά και κάθετες ενοποιήσεις (κύριας και επικουρικής ασφάλισης), κάτι που φυσικά δεν είναι εφικτό αφού ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.
Πηγές του υπουργείου δεν κρύβουν πλέον τον φόβο πως τα δύσκολα για τα Ταμεία δεν παραπέμπονται ούτε στο 2016 ούτε στο 2017, αλλά σήμερα, καθώς η ύφεση και η κρίση της απασχόλησης συνεχίζεται.
Η αδυναμία καταβολής από τις επιχειρήσεις οδηγεί σε μείωση εσόδων στα Ταμεία, κάτι που θα δημιουργήσει ταμειακό πρόβλημα, όχι σε μελλοντικό χρόνο, αλλά και μέσα στο 2014.
Ο συνδυασμός ταμειακών προβλημάτων, μείωσης ρευστότητας στην αγορά, αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας και της ανεργίας, σίγουρα είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από το διοικητικό επιτελείο και να δοθεί λύση για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφωμένη στις ανάγκες των οφειλετών και όχι της τρόικας.
(στοιχεία και από την Καθημερινή)
>>>•<<<
Διαβάστε ακόμη…
Έλεγχοι για τον μεγάλο πλούτο αλλά άνευ αποτελέσματος
Αυξομειώσεις στις συντάξεις του Αυγούστου για τους δικαιούχους
Το «έργο» της ΔΟΑ: Ακάθεκτοι οι εντατικοί φορολογικοί και ασφαλιστικοί έλεγχοι
Πυραμιδικής δομής εταιρίες, εξαπατούν κόσμο
Προστατευθείτε από απάτες στα ΑΤΜ με στόχο τα χρήματά σας
25 δισ. ευρώ τα δάνεια σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις