2 Μαΐου 2024

Απαλλαγές παρακράτησης φόρου και τελών για άτομα με αναπηρία

Απαλλαγές παρακράτησης φόρου και τελών για άτομα με αναπηρία

Απαλλαγές παρακράτησης φόρου και τελών για άτομα με αναπηρία: Οδηγίες του ΙΚΑ – Δικαιούχοι απαλλαγής παρακράτησης φόρου εισοδήματος (για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1-1-2014) και απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης – Διαδικασία χορήγησης απαλλαγώνΑπαλλαγές παρακράτησης φόρου και τελών για άτομα με αναπηρία

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος του ΙΚΑ, σε απάντηση των αιτηµάτων που υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, σχετικά με τις απαλλαγές από την παρακράτηση του φόρου εισοδήµατος των µισθών, συντάξεων, που χορηγούνται σε πρόσωπα µε αναπηρία, βάσει του ν.4172/2013, η οποία παρέχει τις ακόλουθες οδηγίες:

Με το ανωτέρω σχετικό (α΄) Γενικό Έγγραφο της ∆/νσης Οικονοµικών Υπηρεσιών κοινοποιήθηκε η (β΄) σχετική Εγκύκλιος της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσίων Εσόδων του
Υπουργείου Οικονοµικών, που αφορά στις απαλλαγές από την παρακράτηση του φόρου εισοδήµατος των µισθών, συντάξεων, που χορηγούνται σε πρόσωπα µε αναπηρία, βάσει του ν.4172/2013.

Ειδικότερα, µε τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ 167/τ.Α΄/23-07-2013), σε συνδυασµό µε τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 59 και της παρ. 1 του άρθρου 72 του ίδιου νόµου (σχετική η ως άνω ∆12Α 1023686 ΕΞ 2014/03-02-2014 Εγκύκλιος), ορίζεται ότι από το φόρο εισοδήµατος απαλλάσσονται τα εισοδήµατα που αποκτώνται από 1/1/2014 και µετά, τα οποία αφορούν:
• σε συντάξεις που καταβάλλονται σε αναπήρους πολέµου και σε θύµατα και οικογένειες θυµάτων πολέµου, καθώς και σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της εργασίας τους

• στο εξωϊδρυµατικό επίδοµα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόµων µε αναπηρίες (προνοιακά επιδόµατα)
• σε µισθούς, συντάξεις ή πάγια αντιµισθία των προσώπων µε ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%)

Περαιτέρω, στην υπόψη Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονοµικών διευκρινίζεται ότι, για την απαλλαγή από το φόρο εισοδήµατος των µισθών, συντάξεων και της πάγιας αντιµισθίας που καταβάλλονται στα άτοµα µε αναπηρία τουλάχιστον 80%, ανεξαρτήτως του είδους της αναπηρίας που παρουσιάζουν, απαιτείται γνωµάτευση Υγειονοµικής Επιτροπής ΚΕ.Π.Α..

Επίσης, σηµειώνεται ότι για τη συγκεκριµένη απαλλαγή, µπορούν να χρησιµοποιούνται:
1) οι εκδοθείσες πριν την 1/9/2011 γνωµατεύσεις των Υγειονοµικών Επιτροπών των Νοµαρχιών, που αφορούν επ’ αόριστον κρίση της αναπηρίας, ή αλλιώς µέχρι την ηµεροµηνία λήξης της ισχύος τους,
2) βεβαιώσεις του αρµόδιου συνταξιοδοτικού φορέα κύριας ασφάλισης, στις περιπτώσεις των συνταξιούχων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που δεν διαθέτουν απόφαση υγειονοµικής επιτροπής Νοµαρχίας και δεν έχουν γίνει δεκτές, για οποιονδήποτε λόγο, οι σχετικές αιτήσεις τους από τα ΚΕ.Π.Α., στις οποίες θα πρέπει να αναγράφεται ότι έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας µε ποσοστό τουλάχιστον 80%, καθώς και το χρονικό διάστηµα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η αναπηρία τους και
3) οι γνωµατεύσεις πιστοποίησης βαθµού αναπηρίας των Ανώτατων Υγειονοµικών Επιτροπών Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε., Α.Α.Υ.Ε., της Ελληνικής Αστυνοµίας και του Πυροσβεστικού Σώµατος, οι οποίες, βάσει του άρθρου 6 του ν.3863/2010, δεν καταργήθηκαν αλλά εξακολουθούν να ασκούν τις αρµοδιότητές τους και µετά την 1/9/2011.

Με βάση τα παραπάνω, σας γνωρίζουµε αναφορικά µε τις αιτήσεις που υποβάλλονται στα ΚΕ.Π.Α. για την απαλλαγή από το φόρο των συγκεκριµένων κατηγοριών εισοδηµάτων που καταβάλλονται από 1/1/2014 και µετά στα άτοµα µε αναπηρία, ότι:
εν απαιτείται υποβολή νέας αίτησης στα ΚΕ.Π.Α. στην περίπτωση που διαθέτουν οριστική γνωµάτευση Υγειονοµικής Επιτροπής ΚΕ.Π.Α., στην οποία η διάρκεια της αναπηρίας τους πιστοποιείται είτε για χρόνο αόριστο, είτε για ορισµένο χρόνο, ο οποίος ωστόσο καλύπτει ή υπερκαλύπτει το δωδεκάµηνο του εκάστοτε φορολογικού έτους.

Αιτήσεις επανεξέτασης των ανωτέρω προσώπων για φορολογική χρήση θα γίνονται δεκτές µόνο στην περίπτωση που από την ισχύουσα για ορισµένο χρόνο γνωµάτευση Υγειονοµικής Επιτροπής ΚΕ.ΠΑ. δεν καλύπτεται ηµερολογιακά το σύνολο των µηνών του φορολογικού έτους.
Με την ευκαιρία αυτή, εφιστάται η προσοχή σας ώστε επί αιτηµάτων για φορολογική χρήση η κρίση για τη διάρκεια της αναπηρίας των αιτούντων να αφορά στο σύνολο των µηνών κάθε έτους και όχι σε ορισµένους µόνο µήνες αυτού, προκειµένου να διευκολύνεται ο έλεγχος για τη χορήγηση της σχετικής απαλλαγής από τις αρµόδιες φορολογικές αρχές.

ΙΚΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ-ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ

ΙΚΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΤΕΛΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ

Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόµησης επιβατικών αυτοκινήτων

Β. Όπως είναι γνωστό, µε τη σχετική (γ΄) Εγκύκλιο της υπηρεσίας µας σας κοινοποιήσαµε τις ειδικές διατάξεις της µε αρ. ∆18Α 5038263 (ΦΕΚ 2710/τ. Β΄/24-10-2013) Κ.Υ.Α., σχετικά µε την υποχρεωτική εξέταση από τις Υγειονοµικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. των ατόµων µε αναπηρία, που εµπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 16 παρ.1 του ν.1798/88 για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόµησης επιβατικών αυτοκινήτων, ενώ µε το (σχετ.δ΄) Γενικό Έγγραφο σας
παρείχαµε πρόσθετες διευκρινιστικές οδηγίες επί αυτής.
Με την παρούσα Εγκύκλιο σας κοινοποιούµε τις διατάξεις της Υποπαραγράφου ∆.2. της παραγράφου ∆ του άρθρου 3 του Κεφαλαίου Β΄ του ν.4254/2014 (ΦΕΚ 85/τ.Α΄/7-4-2014), που µας γνωστοποιήθηκαν µε τη (σχετ.ε΄) Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονοµικών, σύµφωνα µε τις οποίες ορίζεται ότι:

Εξαιρετικά για το έτος 2014 γίνονται δεκτές, µε την επιφύλαξη παντός νοµίµου δικαιώµατος του ∆ηµοσίου, οι αιτήσεις για τη χορήγηση των προβλεπόµενων απαλλαγών του άρθρου 1 του ν.490/1976 (Α΄331), µε την προϋπόθεση ότι οι αιτούντες έχουν υποβάλλει αίτηµα παραποµπής στα ΚΕ.Π.Α. για την έκδοση Ιατρικής Βεβαίωσης, κατ’εφαρµογή της αριθµ. ∆18Α 5038263 (ΦΕΚ 2710/τ. Β΄/24-10-2013) Κ.Υ.Α., το έτος 2013 ή στην Α.Σ.Υ.Ε. το 2014.

• ……..Η εν λόγω Ιατρική Βεβαίωση προσκοµίζεται στις αρµόδιες αρχές εντός τριάντα ηµερών από την έκδοσή της και το αργότερο µέχρι 31/10/2014……..

Με βάση τα παραπάνω, σας γνωρίζουµε, συµπληρωµατικά προς τις σχετικές οδηγίες της Εγκυκλίου 69/2013, όσον αφορά στη διαχείριση από τα ΚΕ.Π.Α. των αιτηµάτων για την
απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και από τα τέλη ταξινόµησης επιβατικών αυτοκινήτων, τα εξής:

Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας [κωδ.052] έτους 2014

Εξαιρετικά για την εξέταση αιτηµάτων απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2014 γίνονται δεκτές από τις αρµόδιες φορολογικές αρχές οι Ιατρικές Βεβαιώσεις του Παραρτήµατος ΙΙΙ της µε αρ. ∆18Α 5038263 (ΦΕΚ 2710/τ. Β΄/24-10-2013) Κ.Υ.Α. που χορηγούνται από τα ΚΕ.Π.Α. µε την προϋπόθεση ότι οι σχετικές αιτήσεις για τη χορήγησή τους υποβλήθηκαν στα ΚΕ.Π.Α. έως 31/12/2013.

Κατά συνέπεια όσον αφορά στις υποβληθείσες στα ΚΕ.Π.Α. αιτήσεις για τη χορήγηση της συγκεκριµένης απαλλαγής διακρίνονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:

[1] Υποβολή αίτησης στα ΚΕ.Π.Α. έως 31/12/2013 για την έκδοση της εν λόγω Ιατρικής Βεβαίωσης βάσει οριστικής γνωµάτευσης Υγειονοµικής Επιτροπής ΚΕ.Π.Α. (Α.Υ.Ε., Β.Υ.Ε.) σε ισχύ.: Αφορά στις Ιατρικές Βεβαιώσεις που χορηγούνται στους ενδιαφερόµενους από τα κατά τόπο αρµόδια ΚΕ.ΠΑ., µετά από γνωµοδότηση των Έκτακτων Υγειονοµικών Επιτροπών που συστήνονται για το σκοπό αυτό στην υπηρεσία µας [περ. 2 της Εγκυκλίου 69/2013].

[2] Αιτήσεις πιστοποίησης βαθµού αναπηρίας που υποβλήθηκαν στα ΚΕ.Π.Α. έως 31/12/2013, στις οποίες συµπεριλαµβάνονταν µεταξύ άλλων και αίτηµα για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας:

Για λόγους ισονοµίας οι περιπτώσεις αυτές εµπίπτουν στην ως άνω κατηγορία

[1] αιτηµάτων.

Ωστόσο, η διαχείριση αυτών από τις υπηρεσίες σας διαφοροποιείται ανάλογα µε το χρόνο έκδοσης των σχετικών γνωµατεύσεων, ως εξής:

(α) έκδοση οριστικών γνωµατεύσεων Υγειονοµικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. εντός του έτους 2013 και υποβολή σχετικού µε τη χορήγηση Ιατρικής Βεβαίωσης αιτήµατος στα ΚΕ.Π.Α. µέχρι 31/12/2013 .
Οµοίως όπως η κατηγορία [1].
(β) έκδοση οριστικών γνωµατεύσεων Υγειονοµικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. εντός του έτους 2013 και υποβολή σχετικού µε τη χορήγηση Ιατρικής Βεβαίωσης αιτήµατος στα ΚΕ.Π.Α. από 1/1/2014 και µετά.

Οι χορηγούµενες στην περίπτωση αυτή Ιατρικές Βεβαιώσεις δεν γίνονται δεκτές από τις αρµόδιες φορολογικές αρχές για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2014, αλλά θα γίνονται δεκτές για τη σχετική απαλλαγή του έτους 2015, εφόσον βεβαίως η πιστοποιηθείσα διάρκεια της αναπηρίας των αιτούντων καλύπτει και το επόµενο φορολογικό έτος.
(γ) έκδοση οριστικών γνωµατεύσεων Υγειονοµικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. από 1/1/2014 και µετά και υποβολή σχετικού µε τη χορήγηση Ιατρικής Βεβαίωσης αιτήµατος στα ΚΕ.Π.Α. από 1/1/2014 και µετά.

∆εν χορηγούνται Ιατρικές Βεβαιώσεις στις περιπτώσεις αυτές δεδοµένου ότι η απαιτούµενη από τις διατάξεις της υπόψη Κ.Υ.Α. αντιστοίχιση των παθήσεων του Ε.Π.Π.Π.Α. µε τις παθήσεις του Πίνακα του Παραρτήµατος ΙΙ αυτής διενεργείται απευθείας από τις οικείες Υγειονοµικές Επιτροπές και αναγράφεται διακριτά στο σώµα της γνωµάτευσης.

Ωστόσο, επειδή σε πλείστες περιπτώσεις η οικεία Υγειονοµική Επιτροπή δεν προβαίνει, όπως οφείλει, στην απαιτούµενη ειδική κρίση (αντιστοίχιση), ή όταν προβαίνει, αυτή δεν διατυπώνεται ορθά στο σώµα της γνωµάτευσης, µε συνέπεια να µην γίνονται δεκτές οι σχετικές γνωµατεύσεις από τις αρµόδιες φορολογικές αρχές, θα πρέπει οίκοθεν να επανεισάγονται οι ιατρικοί φάκελοι των αιτούντων σε Υγειονοµική Επιτροπή για συµπληρωµατική κρίση κατά τα γνωστά.
Τονίζεται ότι, στις περιπτώσεις 2(β) και 2(γ) θα πρέπει οι Γραµµατείες ΚΕ.Π.Α. να χορηγούν στους ενδιαφερόµενους «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» στην οποία θα βεβαιώνεται η ηµεροµηνία υποβολής της σχετικής αίτησής τους στα ΚΕ.Π.Α., προκειµένου να την συνυποβάλλουν µε την εκδοθείσα γνωµάτευση στις αρµόδιες φορολογικές αρχές

[βλ.συνηµµένα ΥΠΟ∆ΕΙΓΜΑΤΑ (1) και (2) αντίστοιχα].

[3] Αιτήσεις πιστοποίησης βαθµού αναπηρίας στις οποίες δεν συµπεριλαµβάνεται αίτηµα για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, που κρίνονται εντός του έτους 2014 και αµέσως µετά την έκδοση της σχετικής γνωµάτευσης οι ενδιαφερόµενοι ζητούν να τους χορηγηθεί Ιατρική Βεβαίωση του Παραρτήµατος ΙΙΙ της σχετικής Κ.Υ.Α..
Οι εν λόγω αιτήσεις δεν βρίσκουν νοµικό έρεισµα στις ισχύουσες διατάξεις, αφού δεν αφορούν ούτε στην περ.1 της Εγκυκλίου 69/2013, καθώς δεν συµπεριλαµβάνεται σε αυτές και
αίτηµα για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά ούτε και στην περ.2 για την έκδοση σχετικής Ιατρικής Βεβαίωσης.
Στις συγκεκριµένες περιπτώσεις οι ενδιαφερόµενοι πρέπει να υποβάλλουν στα ΚΕ.Π.Α. νέα αίτηση µε αιτιολογία την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2015, προκειµένου να είναι δυνατή η απαιτούµενη κατά τα ανωτέρω συµπληρωµατική υγειονοµική κρίση επί της υφιστάµενης γνωµάτευσης σε ισχύ που διαθέτουν.

ΣΗΜ: Εφιστάται η προσοχή στους υπαλλήλους των Γραµµατειών ΚΕ.Π.Α. για την εφαρµογή απαρέγκλιτα των οδηγιών του (σχετ.στ΄) Γενικού Εγγράφου της υπηρεσίας µας που αφορούν στη «∆ιαχείριση αιτηµάτων πολιτών χωρίς παραπεµπτικό από τον εκάστοτε αρµόδιο φορέα ή υπηρεσία του ∆ηµοσίου» [κεφάλαιο Β΄ περ. 4 (σελ.4)].
Τονίζεται ότι, οι σχετικές οδηγίες δόθηκαν µε γνώµονα την αποκατάσταση της νοµιµότητας σε σχέση µε το φαινόµενο της κατάχρησης εκ µέρους των πολιτών του δικαιώµατος
πιστοποίησης του βαθµού αναπηρίας τους από τις Υγειονοµικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α., δεδοµένου ότι σε πλείστες περιπτώσεις προσέρχονται κατά βούληση και οποτεδήποτε στα ΚΕ.Π.Α., ενώ διαθέτουν οριστική γνωµάτευση Υγειονοµικής Επιτροπής σε ισχύ, συνήθως δε πρόσφατα εκδοθείσα, απαιτώντας να επανεισαχθεί η περίπτωσή τους σε Υγειονοµική Επιτροπή µε ευθύνη της υπηρεσίας για έκδοση συµπληρωµατικής γνωµάτευσης, προκειµένου να τύχουν κάποιας νέας ειδικής παροχής, οικονοµικής ενίσχυσης, απαλλαγής, διευκόλυνσης κ.λπ..

Πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε εµπλεκόµενη πλευρά (γραµµατείες ΚΕ.Π.Α., πολίτες κ.ά.), ότι, µε την συγκεκριµένη ανεύθυνη πρακτική καταστρατηγείται το νοµικό πλαίσιο
λειτουργίας των Υγειονοµικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α., αναιρείται η αξιοπιστία των εκδοθέντων γνωµατεύσεων, επιβαρύνεται οικονοµικά και διοικητικά το Ίδρυµα µε τη διενέργεια
επαναλαµβανόµενων υγειονοµικών κρίσεων στο ίδιο πρόσωπο από νεοσυσταθείσες κάθε φορά Υγειονοµικές Επιτροπές και κυρίως, επιβαρύνονται οι πολίτες που βρίσκονται σε αναµονή πρώτης εξέτασης από Υγειονοµική Επιτροπή, επειδή, όπως γνωρίζετε, τα οίκοθεν διευκρινιστικά σηµειώµατα για επανεισαγωγή φακέλου σε Υγειονοµική Επιτροπή προγραµµατίζονται συστηµικά κατά προτεραιότητα.

Απαλλαγή από τα τέλη ταξινόµησης [κωδ.053]

Σας ενηµερώνουµε ότι για την απαλλαγή από τα τέλη ταξινόµησης επιβατικών αυτοκινήτων δεν τίθεται εν γένει περιορισµός από τις οικείες διατάξεις του Υπουργείου Οικονοµικών ως προς την ηµεροµηνία υποβολής σχετικής αίτησης στις αρµόδιες τελωνειακές αρχές, καθώς και ότι γενεσιουργός αιτία για τη χορήγηση της συγκεκριµένης απαλλαγής είναι
η δια βίου διάρκεια της πιστοποιηθείσας αναπηρίας που εµπίπτει σε µία από τις παθήσεις του Πίνακα του Παραρτήµατος ΙΙ της µε αρ. ∆18Α 5038263 (ΦΕΚ 2710/τ. Β΄/24-10-2013) Κ.Υ.Α. .
Με δεδοµένο ωστόσο ότι και σε αυτήν την κατηγορία απαλλαγών έχουν εφαρµογή οι διατάξεις της υπόψη Κ.Υ.Α., διακρίνονται οι ακόλουθες περιπτώσεις, ανάλογα µε το πότε
υποβλήθηκε σχετικό αίτηµα στο ΚΕ.Π.Α. για τη χορήγηση είτε της προβλεπόµενης Ιατρικής Βεβαίωσης, είτε της απευθείας αναγραφής της απαιτούµενης από τις σχετικές διατάξεις
αντιστοίχισης των παθήσεων στο σώµα των εκδιδόµενων γνωµατεύσεων, ως εξής:

[1] Υποβολή αίτησης στα ΚΕ.Π.Α. έως 31/12/2013 για την έκδοση της εν λόγω Ιατρικής Βεβαίωσης βάσει οριστικής γνωµάτευσης Υγειονοµικής Επιτροπής ΚΕ.Π.Α. (Α.Υ.Ε., Β.Υ.Ε.) σε ισχύ.: Αφορά στις Ιατρικές Βεβαιώσεις που χορηγούνται στους ενδιαφερόµενους από τα κατά τόπο αρµόδια ΚΕ.ΠΑ., µετά από γνωµοδότηση των Έκτακτων Υγειονοµικών Επιτροπών που συστήνονται για το σκοπό αυτό στην υπηρεσία µας [περ. 2 της Εγκυκλίου 69/2013].

[2] Αιτήσεις πιστοποίησης βαθµού αναπηρίας που υποβλήθηκαν στα ΚΕ.Π.Α. έως 31/12/2013, στις οποίες συµπεριλαµβάνονταν µεταξύ άλλων και αίτηµα για απαλλαγή από τα τέλη ταξινόµησης:
Για λόγους ισονοµίας οι περιπτώσεις αυτές εµπίπτουν στην ως άνω κατηγορία [1] αιτηµάτων.
Ωστόσο, η διαχείριση αυτών από τις υπηρεσίες σας διαφοροποιείται ανάλογα µε το χρόνο έκδοσης των σχετικών γνωµατεύσεων, ως εξής:
(α) έκδοση οριστικών γνωµατεύσεων Υγειονοµικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. εντός του έτους 2013 και υποβολή σχετικού µε τη χορήγηση Ιατρικής Βεβαίωσης αιτήµατος στα ΚΕ.Π.Α. µέχρι 31/12/2013 .
Οµοίως όπως η κατηγορία [1].
(β) έκδοση οριστικών γνωµατεύσεων Υγειονοµικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. εντός του έτους 2013 και υποβολή σχετικού µε τη χορήγηση Ιατρικής Βεβαίωσης αιτήµατος στα ΚΕ.Π.Α. από 1/1/2014 και µετά. Αντιµετωπίζονται οµοίως, όπως η κατηγορία [1].
(γ) έκδοση οριστικών γνωµατεύσεων Υγειονοµικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. από 1/1/2014 και µετά και υποβολή σχετικού µε τη χορήγηση Ιατρικής Βεβαίωσης αιτήµατος στα ΚΕ.Π.Α. από 1/1/2014 και µετά.
∆εν χορηγούνται Ιατρικές Βεβαιώσεις στις περιπτώσεις αυτές δεδοµένου ότι η απαιτούµενη από τις διατάξεις της υπόψη Κ.Υ.Α. αντιστοίχιση των παθήσεων του Ε.Π.Π.Π.Α. µε τις παθήσεις του Πίνακα του Παραρτήµατος ΙΙ αυτής διενεργείται απευθείας από τις οικείες Υγειονοµικές Επιτροπές και αναγράφεται διακριτά στο σώµα της γνωµάτευσης.

Ωστόσο, επειδή σε πλείστες περιπτώσεις η οικεία Υγειονοµική Επιτροπή δεν προβαίνει, όπως οφείλει, στην απαιτούµενη ειδική κρίση (αντιστοίχιση), ή όταν προβαίνει, αυτή δεν διατυπώνεται ορθά στο σώµα της γνωµάτευσης, µε συνέπεια να µην γίνονται δεκτές οι σχετικές γνωµατεύσεις από τις αρµόδιες φορολογικές αρχές, θα πρέπει οίκοθεν να επανεισάγονται οι ιατρικοί φάκελοι των αιτούντων σε Υγειονοµική Επιτροπή για συµπληρωµατική κρίση κατά τα γνωστά.

[3] Αιτήσεις πιστοποίησης βαθµού αναπηρίας στις οποίες δεν συµπεριλαµβάνεται αίτηµα για απαλλαγή από τα τέλη ταξινόµησης, που κρίνονται εντός του έτους 2014 και αµέσως µετά την έκδοση της σχετικής γνωµάτευσης οι ενδιαφερόµενοι ζητούν να τους χορηγηθεί Ιατρική Βεβαίωση του Παραρτήµατος ΙΙΙ της σχετικής Κ.Υ.Α..
Οι εν λόγω αιτήσεις δεν βρίσκουν νοµικό έρεισµα στις ισχύουσες διατάξεις, αφού δεν αφορούν ούτε στην περ.1 της Εγκυκλίου 69/2013, καθώς δεν συµπεριλαµβάνεται σε αυτές και
αίτηµα για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά ούτε και στην περ.2 για την έκδοση σχετικής Ιατρικής Βεβαίωσης.
Στις συγκεκριµένες περιπτώσεις οι ενδιαφερόµενοι πρέπει να υποβάλλουν στα ΚΕ.Π.Α. νέα αίτηση µε αιτιολογία την απαλλαγή από τα τέλη ταξινόµησης, προκειµένου να είναι δυνατή η απαιτούµενη κατά τα ανωτέρω συµπληρωµατική υγειονοµική κρίση επί της υφιστάµενης γνωµάτευσης σε ισχύ που διαθέτουν.

Περαιτέρω, διευκρινίζουµε συµπληρωµατικά προς τις οδηγίες της Εγκυκλίου 69/2013, τα εξής:
• η διατύπωση της πρόσθετης υγειονοµικής κρίσης στο σώµα των εκδιδόµενων γνωµατεύσεων από 1/1/2014 και µετά, περί της αντιστοίχισης ή µη των παθήσεων κατά τις
ειδικές διατάξεις της µε αρ. ∆18Α 5038263 (ΦΕΚ 2710/τ. Β΄/24-10-2013) Κ.Υ.Α., θα είναι αυτή που ορίζεται στην τελευταία παράγραφο του Υποδείγµατος της Ιατρικής Βεβαίωσης του Παραρτήµατος ΙΙΙ αυτής: «Η/οι ανωτέρω πάθηση/εις […….,……,…….] συµπίπτει µε την αναφερόµενη µε αύξοντα αριθµό ………,……..,………, του Πίνακα του Παραρτήµατος ΙΙ της µε αρ. ∆18Α 5038263 (ΦΕΚ 2710/τ.Β΄/24-10-2013) Κ.Υ.Α.».

• η δια βίου διάρκεια της πιστοποιηθείσας αναπηρίας που απαιτείται µε βάση τις οικείες διατάξεις του Υπουργείου Οικονοµικών για την απαλλαγή από τα τέλη ταξινόµησης
διαπιστώνεται σε κάθε περίπτωση από το χρονικό διάστηµα διάρκειας της αναπηρίας που προσδιορίζεται από την αρµόδια Υγειονοµική Επιτροπή, το οποίο αναγράφεται διακριτά στο σώµα της σχετικής γνωµάτευσης.

Τονίζεται στο σηµείο αυτό, ότι για τις παθήσεις του Πίνακα της µε αρ. πρωτ.Φ.11321/οικ.31102/1870/31-10-2013 (ΦΕΚ 2906/τ.Β΄/18-11-2013) απόφασης του Υπουργού
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, των οποίων η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, έχουν εφαρµογή σε κάθε περίπτωση οι οδηγίες της Εγκυκλίου αρ.
3/2014.
• Οι χορηγούµενες Ιατρικές Βεβαιώσεις του Παραρτήµατος ΙΙΙ της υπόψη Κ.Υ.Α. [περ. 2 της Εγκ.69/2013] συνιστούν γνωστοποιήσεις αντιστοίχισης ή µη της πάθησης του αιτούντα µε τις παθήσεις του σχετικού Πίνακα του Παραρτήµατος ΙΙ αυτής και όχι εκτελεστές ατοµικές διοικητικές πράξεις κατά των οποίων µπορεί να στραφεί ο ενδιαφερόµενος.
Επισηµαίνεται ότι, στις Ιατρικές Βεβαιώσεις αυτού του τύπου µεταφέρεται αυτούσια η υγειονοµική κρίση, όπως αυτή έχει διατυπωθεί σε ήδη εκδοθείσα γνωµάτευση Υγειονοµικής
Επιτροπής ΚΕ.Π.Α. (Α.Υ.Ε, Β.Υ.Ε.), κατά της οποίας µπορούσε να ασκήσει ένσταση ο ενδιαφερόµενος εντός των προθεσµιών του νόµου εφόσον διαφωνούσε µε το αποτέλεσµα,
αλλά δεν το έπραξε κι εποµένως αυτή κατέστη οριστική.
Κατά συνέπεια, δεν έχουν έρεισµα οι εκ των υστέρων διαµαρτυρίες στα ΚΕ.Π.Α. των ενδιαφερόµενων που απορρίφθηκαν οι σχετικές µε τις εν λόγω απαλλαγές αιτήσεις τους από τις
αρµόδιες φορολογικές και τελωνειακές αρχές, σύµφωνα µε τις οικείες διατάξεις του Υπουργείου Οικονοµικών.

Τέλος, σας ενηµερώνουµε ότι, για διευκόλυνσή σας επισυνάπτεται στην παρούσα µία σύνοψη όσων αναφέραµε αναλυτικά παραπάνω, σχετικά µε την ορθή διαχείριση των σχετικών
µε την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και από τα τέλη ταξινόµησης αιτηµάτων που υποβάλλονται στις υπηρεσίες σας και παρακαλούµε, µε µέριµνα των ∆/ντών των Υποκ/των, να αναρτηθούν σε κάθε Γραµµατεία ΚΕ.Π.Α. και σε εµφανές για το εξυπηρετούµενο κοινό σηµείο, Πινακίδες ενηµέρωσης µε τα βασικά σηµεία των κοινοποιούµενων διατάξεων του Υπουργείου Οικονοµικών.

Δείτε τη σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ 

 

 

>>>•<<<

Διαβάστε ακόμη…

«Μαχαίρι» σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Το Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο ζητά εκπαιδευτές για ένταξη τους στο υπάρχον δυναμικό του

Προσωρινά Αποτελέσματα Επιλογής Βρεφών Νηπίων στους ΒΝΣ του ΟΑΕΔ

Ξεκινάει στις 16 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα 2 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ

6.500 απολύσεις στο Δημόσιο, φέτος. Που θα γίνουν

Πρωτογενές Πλεόνασμα €712 εκατ. στο α΄ εξάμηνο

Διεθνήs επιχειρηματικός διαγωνισμός για startups – Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Δημόσιος Υπάλληλος απουσίαζε από την υπηρεσία του 5 χρόνια

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

Τι συνεπάγεται μη εμπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης

Στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής

Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας

 

Related posts