3 Σεπτεμβρίου 2024

Είναι φούσκα το bitcoin;;; … Μπααααααα!

Είναι φούσκα το bitcoin;;; … Μπααααααα!

1η Αυγ. 2019

Έχω γράψει άρθρο εάν το bitcoin είναι φούσκα ή όχι, και παράολο που είναι ολίγο παλαιό, η λογική του εξακολουθεί να ισχύει, οπότε μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Το παρόν άρθρο, το έγραψα συμπληρωματικά, ως απάντηση σε αυτό το άρθρο με τίτλο “Πόσο φούσκα είναι το Bitcoin” (link, οπότε μπορείτε να το διαβάσετε).

Απαντάω λοιπόν στα βασικά επιχειρήματα:

• Πώς είναι δυνατόν να θεωρηθεί φούσκα κάτι που έκανε νέο ρεκόρ και το 2011 και το 2013 και το 2017; Οι μέχρι τώρα φούσκες, όποτε έσκαγαν, δεν ξαναανέβαιναν.

Απάντηση:
Και το ίντερνετ ήταν φούσκα που έκασε το 2000, πολύ ευρύτερη όμως. Το ίντερνετ βέβαια δεν εξαφανίστηκε και εξακολουθεί να είναι πολύ χρήσιμο και με σπουδαίες προοπτικές. Όμως το 2000 ήταν χρηματιστηριακά φούσκα.
Φούσκα λοιπόν δεν σημαίνει ότι ένα asset είναι αναγκαστικά άχρηστο. Μπορεί να είναι άχρηστο, οπότε εάν σκάσει η φούσκα, δηλαδή όταν η αγορά αντιληφθεί συνολικά την αχρηστία του, να εξαφανιστεί, μπορεί όμως να είναι και χρήσιμο, οπότε σαν asset να εξακολουθήσει να υπάρχει και να έχει την εξελικτική του πορεία. Σε αυτή την δεύτερη περίπτωση, βάζουμε την φούσκα dot.com καθώς στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι ιντερνετικές μετοχές, πετούσαν (όπως κάνουν και τα κρυπτονομίσματα σήμερα), έχοντας υπερκεράσει τις αποτιμήσεις που θα δικαιολογούνταν, από την έστω έντονη ανάπτυξη του κλάδου ή και πολλών από αυτές τις εταιρίες. Τότε έφταιγε η ανάπτυξη, υπερβολικών, ανόητων προσδοκιών. Οι τότε προσδοκίες, ήταν του σκεπτικού:
1 –  Είναι ιντερνετική εταιρία;  Τα κέρδη της στην επόμενη δεκαετία θα εκτοξευθούν στον ουρανό, οπότε τρέχουμε και την αγοράζουμε όσο –  όσο!
Δείτε τώρα και το γενικό σκεπτικό στο bitcoin και κρυπτονομίσματα, σήμερα:
2 –  Το bitcoin θα επιβληθεί ως παγκόσμιο νόμισμα, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να το ελέγξουν, έχει περιορισμένη ποσότητα (θα φτάσει ως τα 21 εκατ. BTC), οπότε η αξία του θα φτάσει, τα $50 χιλιάρικα λέει ο ένας bitcoiner, τα $100 χιλιάδες λέει ο άλλος bitcoiner, τα $500 χιλιάδες λέει ο παράλλος bitcoiner, και ο παραπαράλλος λέει το $1 εκατ…. Εν ολίγοις, ο καθένας bitcoiner λέει όσο θέλει, χωρίς κανείς, να εξηγεί το πως και γιατί αξίζει αυτή την τιμή που ισχυρίζεται. Και οι αδαείς, που όταν οσφρίζονται κέρδη και δη καλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ελκύονται σαν τις μύγες από το μέλι, πάνε και αγοράζουν όσο –  όσο τα bitcoins!

Στα δύο παραπάνω σκεπτικά, τις ομοιότητες τις βλέπουμε νομίζω, και έχω βάλει με bold, το κοινό θα. Υπάρχει λοιπόν ουσιώδης διαφορά σε κάποιο εκ των δύο παραπάνω σκεπτικών (1) και (2);

• Αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο Bitcoin, θα το είχαν βρει τόσα χρόνια. Δεν ζούμε στην εποχή του τηλέγραφου ή των τουλιπών. Σήμερα οι πληροφορίες μεταφέρονται σε νανοδευτερόλεπτα.

Απάντηση:
Ακριβώς επειδή σήμερα, οι πληροφορίες μεταφέρονται σε νανοδευτερόλεπτα, και το bitcoin δεν δημιουργήθηκε χθες, αλλά προ δεκαετίας, και ενώ έχουν περάσει δέκα χρόνια, δεν έχει καμία ευρεία χρήση, αποδεικνύεται περίτρανα, ότι είναι άχρηστο. Και βέβαια τι μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο πρόβλημα, για οποιοδήποτε πράμα, από το να είναι ουσιαστικά και ευρέως, άχρηστο; Ακριβώς επειδή δεν έχει σήμερα, καμία ευρεία και ουσιαστική χρησιμότητα, γίνεται speculation για το τι ΘΑ γίνει στο μέλλον… στην άλλη δεκαετία…
Όμως αν οι πληροφορίες σήμερα μεταδίδονται σε χρόνο dt και πράγματι π.χ. στο θέμα της κερδοσκοπίας των κρυπτονομισμάτων, όλες οι πληροφορίες, φήμες κλπ, μαθαίνονται άμεσα και παίζουν τον ρόλο τους στην εκδήλωση αυτής της μέχρι σήμερα, περιοδικής φούσκας, γιατί σε αυτό το πεδίο η διάδοση της πληφορορίας γίνεται τόσο τάχιστα ενώ στο πεδίο των πρακτικών εφαρμογών και ευρείας χρήσης, έχουν περάσει δέκα χρόνια και δεν έχει υπάρξει; Η απάντηση προφανώς είναι, ότι δεν στερείται η διεθνής κοινότητα, σε όλοοοον τον κόσμο, την αντιληπτική ικανότητα και δυνατότητες του να βρει τρόπους για την υιοθέτηση ευρέων εφαρμογών με το bitcoin και λοιπά κρυπτονομίσματα. Δεν είναι ανόητη η διεθνής κοινότητα, αλλά πως να χρησιμοποιήσεις κάτι που δεν έχει ουσιαστική χρησιμότητα; Δεν μπορείς.

Οι bitcoiners μας λένε ότι δεν αρκούσε η πρώτη δεκαετία, αλλά απαιτείται και δεύτερη, στην οποία δεύτερη, το bitcoin θα σκίσει! Βεβαίως δεν μας εξηγούν γιατί η πρώτη δεκαετία δεν αρκούσε, όταν, να εδώ, ο συγγραφέας και υποστηρικτής των bitcoins, επιχειρηματολόγησε για την τάχιστη μετάδοση των πληροφοριών, δηλαδή και της γνώσης γενικότερα.
Εγώ απαντάω, ότι είναι ωραίο να έχει κάποιος όνειρα, αρκεί αυτά να μην βλάπτουν την τσέπη του. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το τι θα κάνει ο καθένας με τα χρήματά του, είναι δική του υπόθεση.

• Η πορεία του Bitcoin προς την κορυφή δεν έγινε τυχαία. Η είσοδος των μεγάλων θεσμικών της Wall Street αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.

Απάντηση:
Επειδή μπαίνουν μεγάλες εταιρίες στο bitcoin ή γενικότερα και στα άλλα κρυπτονομίσματα, τους δίδει κύρος;
Και την περίοδο προ του 2008 οι μεγάλες εταιρίες έμπαιναν σε δομημένα ομόλογα, σε παράγωγα κλπ, και κατέληξαν στην κατάρρευση του 2008. Οι μεγάλες δηλαδή εταιρίες, επειδή στοχεύουν στο κέρδος, και τα στελέχη τους συχνά πυκνά διακρίνονται από απληστία, όταν δουν κάτι που υπόσχεται καλό κέρδος, σπεύδουν να το υιοθετήσουν ακόμα και εάν είναι επικίνδυνο κλπ.

—-<○>—-

Μπορείτε να δείτε και άλλα άρθρα που έχω γράψει για το bitcoin, στα κάτωθι links:

Bitcoin, τόσο ‘φοβερό’ που ούτε οι πρωτοπόροι και ψαγμένοι με αυτό, δεν το εκμεταλλεύθηκαν!
• Μερικά Δεδομένα για το Bitcoin
• Μετα… ανάλυση για το Bitcoin!
• Φούσκες και Bitcoins !
• Αποδομώντας το Bitcoin!

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Συγγραφέας του
HERETIC INVESTOR: A work smart, not hard, way to profit on Wall Street!

http://amzn.to/2dz6CVV • English Version
http://amzn.to/2qsjkbU • Greek Version

Related posts