28 Απριλίου 2024

Κάτω του μ.ό. της ΕΕ ο Κατώτερος Μισθός στην Ελλάδα

Κάτω του μ.ό. της ΕΕ ο Κατώτερος Μισθός στην Ελλάδα

Κάτω του μ.ό. της ΕΕ ο Κατώτερος Μισθός στην Ελλάδα, βάσει μελέτης της Eurostat που δείχνει μεγάλες ανισότητες δυστυχώς, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, όπως διαβάζουμε στην Μελέτη της Eurostat, έως τις 1η Ιανουαρίου 2015, 22 εκ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είχαν εθνικό κατώτερο μισθό. Αυτοί οι κατώτεροι μισθοί κατανέμονταν σε ένα εύρος από €184 μηνιαίως στην Βουλγαρία (ο χαμηλότερος) έως €1.923 στο Λουξεμβούργο (ο υψηλότερος).

Για κάποιες χώρες που δεν υπάρχει καθορισμένος κατώτερος μισθός, αυτός υπολογίζεται σε μηνιαίο επίπεδο (για παράδειγμα, στην Γερμανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Μάλτα, Ηνωμένο Βασίλειο) σύμφωνα με ένα στάνταρντ αριθμό ωρών εργασίας σε μηνιαία βάση που μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα.

270215-3
Τον Ιανουάριο του 2015, δέκα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν κατώτερους μισθούς κάτω των €500 σε μηνιαία βάση: η Βουλγαρία (€184), η Ρουμανία (€218), η Λιθουανία (€300), η Τσεχία (€332), η Ουγγαρία (€333), η Λετονία (€360), η Σλοβακία (€380), η Εσθονία (€390), η Κροατία (€396) και η Πολωνία (€410).

Σε άλλα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, ο κατώτερος μισθός κυμαίνονταν μεταξύ €500 και €1.000 το μήνα: στην Πορτογαλία (€589), στην Ελλάδα (€684), στην Μάλτα (€720), στην Ισπανία (€757) και στη Σλοβενία (€791).

Στα εναπομένοντα εφτά κράτη μέλη, οι κατώτεροι μισθοί σε μηνιαία βάση, βρίσκονταν πάνω από τα €1.000: στο Ηνωμένο Βασίλειο (€1.379), στη Γαλλία (€1.458), στην Ιρλανδία (€1.462), στην Γερμανία (€1.473), στο Βέλγιο και Ολλανδία (από €1.502 σε κάθε μία) και στο Λουξεμβούργο (€1.923).

Για τη σύγκριση, ο κατώτερος μηνιαίος μισθός σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ, ήταν λίγο πάνω από τα χίλια ευρώ τον Ιανουάριο του 2015 και συγκεκριμένα στα €1.035.

Βάσει των κατώτερων μισθών του Ιανουαρίου 2015, ο μέσος όρος στην ΕΕ (δεν έχουμε συμπεριλάβει τις ΗΠΑ που δεν είναι στην ΕΕ και τοποθετήθηκε μόνο και μόνο για λόγους σύγκρισης) ήταν €770.

Η χώρα μας βάσει του κατώτερου μισθού Ιανουαρίου 2015 (€684), μπορεί να βρίσκονταν περίπου στη μέση, καθώς περνούσαμε, είχαμε δηλαδή υψηλότερο κατώτερο μισθό, τις: Πορτογαλία, Πολωνία, Κροατία, Εσθονία, Σλοβακία, Λετονία, Ουγγαρία, Τσεχία, Λιθουανία, Ρουμανία και Βουλγαρία, αλλά βρισκόμασταν κατά 11,1% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (€770).

Γενικότερα, αυτό που παρατηρούμε, είναι μια εντονότατη ανισότητα μεταξύ των μισθών στις διάφορες χώρες, που βέβαια με τίποτα δεν δικαιολογείται. Είναι φερ’ειπείν δυνατόν ή καλύτερα, είναι δίκαιο, στη Βουλγαρία ο κατώτερος μισθός να είναι €184 και να είναι, εφτά φορές μικρότερος αυτού στην Γερμανία;

Όσο πιο παραγωγικός και αν είναι κάποιος εργαζόμενος που και αυτό είναι θέμα των μέσων που έχει στη διάθεσή του και όχι βέβαια θέμα τεμπελιάς ή ανικανότητας, δεν δικαιολογείται μια τέτοια ανισοκατανομή καθώς μιλάμε πάντα για τον κατώτερο μισθό, που πληρώνεται σε θέσεις εργασίας που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Σε όλη την ΕΕ, μόνο στην Ελλάδα ο κατώτερος μισθός συγκρινόμενος με το 2008, μειώθηκε. Συγκρινόμενοι με το 2008, ο κατώτερος μισθός το 2015, εκφραζόμενος στο εθνικό νόμισμα, αυξήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη, εκτός της Ελλάδος που μειώθηκε κατά 14% και στην Ιρλανδία που έμεινε αμετάβλητος.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ του 2008 και του 2015, καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+95%), στην Βουλγαρία (+64%), στη Σλοβακία (+58%) και στη Λετονία (+57%), σε χώρες όμως που παρά τις δυναμικές αυξήσεις, παραμένουν σε χαμηλές θέσεις.

270215-1
Στις χώρες της ΕΕ που δεν είναι όμως μέλη της Ευρωζώνης, τα δεδομένα των κατώτερων μισθών καταγράφηκαν στο εθνικό νόμισμα και μετατράπηκαν σε €υρώ βάσει της ισοτιμίας τους ακριβώς πριν την έρευνα. Για παράδειγμα για τον υπολογισμό του κατώτερου μισθού του Ιανουαρίου 2015, ελήφθησαν τα δεδομένα του κατώτερου μισθού σε εθνικό νόμισμα και μετατράπηκαν σε €υρώ, βάσει της ισοτιμίας στο τέλος του Δεκεμβρίου 2014. Πρόκειται για τις ακόλουθες χώρες: Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο – το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις ΗΠΑ, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά την βάζουν στην έρευνα για λόγους σύγκρισης.

Όμως σε κάθε χώρα, το επίπεδο κόστους ζωής είναι διαφορετικό: δεν είναι ίδιο το κόστος ζωής σε όλες τις χώρες, έτσι ώστε να πούμε ότι τα μεγέθη που παρατηρούμε στους κατώτερους μισθούς, είναι ορθώς συγκρίσιμα.
Ακριβώς γι’αυτό, η Eurostat, υπολόγισε τα δεδομένα των κατώτερων μισθών, προσαρμοσμένους όμως με την αγοραστική δύναμη που έχουν κατά μέσο όρο σε κάθε χώρα.

Ο Πίνακας που δείχνει τους κατώτερους μισθούς στην ΕΕ, προσαρμοσμένους βάσει αγοραστικής δύναμης, είναι ο ακόλουθος:

270215-2

Παρατηρούμε από αυτόν τον πίνακα, που η σύγκριση είναι ορθότερη, ότι:

1) ο μέσος όρος των κατώτερων μισθών στην ΕΕ (δεν έχουμε συμπεριλάβει στον υπολογισμό μας τις ΗΠΑ βέβαια), είναι €850, συγκρινόμενο με τον μέσο όρο των €770, που είναι βάσει μόνο των μισθών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αγοραστική δύναμη σε κάθε χώρα.

2) οι ανισότητες μεταξύ των χωρών διατηρούνται, ωστόσο εξομαλύνονται μερικώς.
Είναι ενδεικτικό στην περίπτωση της Βουλγαρίας που σε κάθε περίπτωση έχει τον χαμηλότερο κατώτερο μισθό στην ΕΕ, ο προσαρμοσμένος βάσει αγοραστικής δύναμης μισθός, υπολογίζεται σε €380 και είναι κατάτι λιγότερο από τρεις φορές μικρότερος αυτού της Γερμανίας, που προσαρμοσμένος βάσει αγοραστικής δύναμης, είναι €1.441.

Όσον αφορά τα της χώρας μας, κατατάσσεται βάσει κατώτερου μισθού προσαρμοσμένου με την αγοραστική δύναμη, στην 12η θέση με €764, ήτοι κατά 10,1% μικρότερο του μέσου όρου στην ΕΕ. Προσπερνάμε τις ακόλουθες χώρες: ακριβώς πίσω από εμάς βρίσκεται η Πολωνία με €738, η Πορτογαλία με €685, η Ουγγαρία με €593 και ακολουθούν μετά κατά σειρά, η Κροατία, Σλοβακία, Λετονία, Τσεχία, Εσθονία, Λιθουανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Οι Αυξήσεις στον Κατώτατο Μισθό στις ΗΠΑ, ενισχύουν την Απασχόληση
✎ Τι αποφάσισαν στο Eurogroup για την Ελλάδα – Ποια τα βασικά σημεία – Ποια τα ρίσκα
✎ Ποιος θα υποχωρήσει πρώτα; Η Γερμανία ή η Ελλάδα; – Who will retreat first? Germany or Greece?
✎ Οι 300 υπέρ της Ελλάδος!
✎ Σκέψεις για τη νέα ελληνική κρίση
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης

• Σκέφτεσαι Σεμινάρια; … Εὐεπιχειρεῖν !

• Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts