8 Μαΐου 2024

Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ

Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ

Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να έχουν συσσωρευτεί στα €7,4 δισ.. Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ

Αναλυτικότερα, εκ των 750 χιλιάδων που συνολικά είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, οι 370 χιλιάδες δεν πληρώνουν εισφορές, με οφειλές που αγγίζουν τα €6 δισ..

Παρομοίως αλλά από επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο, αφήνοντας πρόσθετες οφειλές €1,5 δισ..

Βάσει των επισήμων στοιχείων, στη «Νέα Αρχή» για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31/12/2012 με ρύθμιση σε 36 δόσεις, έχουν υπαχθεί έως τα τέλη Ιουνίου, μόλις 25.770 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ 23.653 θέλησαν να υπαχθούν στην «Πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων.

Το υπουργείο Εργασίας, βλέποντας την ανωτέρω ‘ασφυκτική’ κατάσταση, προωθεί σύμφωνα με δημοσιεύματα, μια βελτιωμένη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα προβλέπει κεφαλαιοποίηση των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2013, ώστε να μπορούν χιλιάδες οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» των 36 δόσεων.

Επιπλέον, θα δίνεται το δικαίωμα σε όσους χρωστούν, οι εισφορές του 2013 να υπαχθούν στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής», χωρίς να χρειάζεται να κινδυνεύσουν με δικαστική διαδικασία, κατασχέσεις κ.ά..

Όσοι κάνουν χρήση αυτής της διάταξης δεν θα χρειαστεί να υπαχθούν στην «Πάγια ρύθμιση», που συνεπάγεται ότι η μηνιαία πληρωμή θα είναι αρκετά μικρότερη.

Για την τρέχουσα χρονιά (2014), υπολογίζεται ότι το έλλειμμα του ΟΑΕΕ, θα ανέλθει στα €720 εκατ. έναντι €640 εκατ. το 2013.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:

• Υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για τους ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές από 01-07-2014 – Ποιοι εξαιρούνται;

• Επιτέλους ιατροφαρμακευτική-νοσοκομειακή περίθαλψη και για τους ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ

• Σε απόγνωση χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες

• Άνω των 4 επιχειρήσεων βάζουν λουκέτο στην Θεσσαλονίκη καθημερινώς

Related posts