1 Ιουλίου 2024

Περί των στοιχηματικών εταιριών που αποσύρουν το στοίχημα περί Grexit

Περί των στοιχηματικών εταιριών που αποσύρουν το στοίχημα περί Grexit

Περί των στοιχηματικών εταιριών που αποσύρουν το στοίχημα περί Grexit. Σήμερα, δημοσιεύτηκαν και αναδημοσιεύτηκαν ευρέως, ειδήσεις ότι ένας εκ των μεγαλυτέρων στοιχηματικών εταιριών στη Μεγάλη Βρετανία και διεθνώς, η William Hill, απέσυρε το στοίχημα περί Grexit.Περί των στοιχηματικών εταιριών που αποσύρουν το στοίχημα περί Grexit

Σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα, η αληθινή είδηση, ερμηνεύονταν ως ισχυρότατη ένδειξη ότι το Grexit είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Επειδή βέβαια κάτι τέτοιο σπέρνει γενικότερη ανησυχία στους αγνοούντες πως δουλεύουν οι στοιχηματικές εταιρίες, εμείς (TaxCoach), θα σας εξηγήσουμε πως δουλεύουν και πως η απόσυρση των σχετικών στοιχημάτων, δεν συνεπάγεται βεβαίως το Grexit ως δεδομένο.

Οι στοιχηματικές εταιρίες, δεν ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα ενός γεγονότος, το οποίο βεβαίως και δεν το γνωρίζουν·  οι στοιχηματικές εταιρίες δεν είναι προφήτες · είναι εταιρίες που κερδίζουν βάσει των πιθανοτήτων πάνω σε ορισμένα αθλητικά και μη ενδεχόμενα.Ουσιαστικά στοιχηματίζουν σε ενδεχόμενα που περιέχουν μια αβεβαιότητα, έτσι ώστε να κερδίζουν με ασφάλεια.

Στο συγκεκριμένο στοίχημα τώρα, οι αποδόσεις στην WilliamHillγια να είναι η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα φύγει από την Ευρωζώνη εντός του 2015, είχαν υποχωρήσει στο 1/5, ήτοι απόδοση 1,20. Οι αποδόσεις αυτές δίδονται σε ‘θέματα’ (αγώνες, γεγονότα) που θεωρούνται πολύ ‘σίγουρα’ βάσει των πιθανοτήτων, των γενικότερων εκτιμήσεων.

Θα μπορούσε βέβαια η απόδοση να υποχωρήσει και σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, όπως 1,10 που βλέπουμε ορισμένες φορές σε ποδοσφαιρικούς αγώνες που μία ομάδα είναι το ισχυρό φαβορί, αλλά στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδος και την αποχώρησης από την Ευρωζώνη (εντός του 2015), φτάναμε και σε χρονικό σημείο καμπής, όπου μετά από αυτό θα έχουμε είτε λύση του θέματός μας είτε ρήξη, με μια αργή πορεία προς την έξοδο από την Ευρωζώνη. Η ημερομηνία αυτή είναι έως τις 24 Απριλίου όταν θα συμβεί το επόμενο Eurogroup. Εάν τότε δεν συμφωνηθεί μία λύση, πάμε σε μια πορεία που πολλοί την περιγράφουν ως αργό θάνατο υπό την έννοια ότι η χώρα θα ξεμένει σιγά – σιγά από ρευστό, που συνεπακόλουθα θα την αναγκάσει να βγει και εκτός Ευρωζώνης κάποια στιγμή.

Άρα, εάν η William Hill δεν έπαυε το στοίχημα περί Grexit και το συνέχιζε και στις προσεχείς ημέρες, θα φτάναμε στις 24 Απριλίου, όπου πλέον κανείς, γνωρίζοντας το αποτέλεσμα του Eurogroup, θα στοιχημάτιζε με ασφάλεια – αυτό βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα μπορούσε να γίνει.
Γι’αυτό η William Hill άφησε το εν λόγω στοίχημα να ‘τρέξει’ όσο μπορούσε προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχήματα (να κάνει τζίρο γύρω από το ενδεχόμενο), λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανότητες (οι πιθανότητες δεν είναι παρά υποκειμενικές εκτιμήσεις ‘επαγγελματιών’) και μόλις οι πιθανότητες δείχνουν το ενδεχόμενο αρκετά πιθανό (βλ. μείωση της απόδοσης στο 1,20), το έπαυσε διότι ο πρόσθετος τζίρος που θα της δημιουργούνταν από τα νέα στοιχήματα που θα ελάμβαναν χώρα από σήμερα (16 Απριλίου) έως και 24 Απριλίου, θα ήταν σε συνθήκες αυξημένων πιθανοτήτων Grexit.

Το έκρινε δηλαδή ασύμφορο, καθώς εάν το συγκεκριμένο στοίχημα συνέχιζε, πάλι λόγω του φουντώματος της ανησυχίας, θα έπεφτε σε απόδοση στο 1,10 για να μειώσει το ρίσκο της εταιρίας ή θα έφτανε στα επίπεδα Δ/Π (Δεν Πληρώνει).

Η William Hill μπορεί να είναι μεγάλος οίκος στοιχημάτων, αυτό όμως δεν τη καθιστά ειδικό στις ιδιαίτερες χρηματοοικονομικές + κοινωνικές σχέσεις, διασυνδέσεις και συμφέροντα που διακυβεύονται από μία πολυσύνθετη και πρωτόγνωρη διάσπαση της Ευρωζώνης, όπως θα ξεκινούσε από ένα Grexit εάν συνέβαινε.

Η William Hill λοιπόν για το συγκεκριμένο στοίχημα, της εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, έλαβε υπόψη της τις πιθανότητες, που αν και δεν γνωρίζουμε που βασίζεται, είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα βασίζεται σε κάποιον ‘επιστημονικό’ τρόπο μέτρησης των πιθανοτήτων, όπως ο δείκτης sentix Euro Break-up Index.

Τι είναι αυτός ο sentix Euro Break-up Index; Η Sentix είναι μια διαδικτυακή βάση, που διεξάγει έρευνες που σχετίζονται με τις αγορές κεφαλαίων κ.λπ., έρευνες στατιστικές που αποτυπώνουν την ψυχολογία των επενδυτών ή επαγγελματιών. Ο δείκτης Euro Break-up είναι λοιπόν μια τρέχουσα έρευνα (που διενεργείται σε μια συνεχή βάση) και αποτυπώνει βάσει των απόψεων των συμμετεχόντων επαγγελματιών, ποια είναι η πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης.

Δείτε λοιπόν το γράφημα του Euro Break-up Indexγια την Ελλάδα (μπλε γραμμή):

sentix Euro Break-up  Index

Η πιθανότητα λοιπόν της εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, όπως εκφράζονταν ως άποψη από τους συμμετέχοντες στην έρευνα επαγγελματίες, είχε φτάσει περίπου στο 72% τον Ιούλιο του 2012, ενώ στη συνέχεια είχε υποχωρήσει σε τιμές κάτω του 10% για να πάρει ξανά την ανιούσα στους τελευταίους μήνες.

Με άλλα λόγια, τον Ιούλιο του 2012, οι πιθανότητες (οι απόψεις δηλαδή των επαγγελματιών) για Grexit ήταν αρκετές περισσότερες από τις μισές (πάνω δηλαδή από 50%). Ένα ενδεχόμενο που πιθανολογείται ότι θα συμβεί κατά 72%, θεωρείται ισχυρότατο – και όμως τότε, δεν συνέβη.
Γιατί δεν συνέβη; Εν ολίγοις, δεν συνέβη διότι η διάσπαση  της Ευρωζώνης, μπορεί να στοιχίσει πολύ περισσότερα σε όλους τους συμμετέχοντες.  Είναι μια κατάσταση λοιπόν lose for all, αντίθετη του win for all.

H William Hill συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση, απέσυρε το στοίχημα για Grexit, διότι ως πιθανότητα (βλ. sentix Euro Break-up Index), παραμένει στην παρούσα φάση σχεδόν το 40%, ήτοι λιγότερο από το μισό, ήτοι ασφαλές για αυτήν. Εάν η πιθανότητα αυξάνονταν πάνω από το 50%, θα σήμαινε αυξημένος κίνδυνος για την εταιρία, κάτι που δεν το επιθυμεί (αλίμονο για αυτήν, εάν λειτουργούσε σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου) – όμως ακόμα και εάν ο δείκτης sentix Euro Break-up Index ανέλθει σε επίπεδα άνω του 50%, όπως δείξαμε με την περίπτωση του 2012, δεν συνεπάγεται την βεβαιότητα της αποχώρησης, ακόμα και αν πάει στο 70% ή στο 80%.

Η κίνηση λοιπόν της William Hill έχει να κάνει με τις πιθανότητες που και αυτές τις υπολογίζει βάσει της ψυχολογίας και όπως δείξαμε, η ψυχολογία των επαγγελματιών δεν μας φανερώνει προβλεπτικότητα, όπως φάνηκε με τις εκτιμήσεις τους κατά το 2012 – επειδή όμως η William Hill δεν παίζει, δεν τζογάρει η ίδια, προτιμά την ασφάλεια (για την ίδια) να παύσει ένα στοίχημα, όταν φαίνονται υψηλές πιθανότητες προς υλοποίηση ενός ενδεχομένου. No big Deal δηλαδή.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

Εὐπιοῦν ὅσοι Εὐεπιχειροῦν!

✎ Ποιος θα υποχωρήσει πρώτα; Η Γερμανία ή η Ελλάδα; – Who will retreat first? Germany or Greece?
✎ Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία
✎ Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;

✎ Τι φανερώνουν η λεκτική και μη επικοινωνία για τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν
✎ 
Γιατί πρέπει να επενδύω μόνος μου;

Related posts