18 Μαΐου 2024

Προς Υπουργείο Οικονομικών: Περί capital controls και δυνατότητας των επιχειρήσεων να πληρώσουν τους ξένους προμηθευτές τους

Προς Υπουργείο Οικονομικών: Περί capital controls και δυνατότητας των επιχειρήσεων να πληρώσουν τους ξένους προμηθευτές τους

Προς Υπουργείο Οικονομικών: Περί capital controls και δυνατότητας των επιχειρήσεων να πληρώσουν τους ξένους προμηθευτές τους – το σοβαρό πρόβλημα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες.Δωρεάν Internet σε δικαιούχους του Κοινωνικού Μερίσματος

Είναι πολλές οι επιχειρήσεις, ατομικές ή εταιρίες, στη χώρα μας που λειτουργούν έως και έντονα internet oriented, που σημαίνει ότι για να πωλούν το προϊόν ή υπηρεσία τους ή έστω για να το προωθούν (απαραίτητη παράμετρος για την υλοποίηση της πώλησης), χρησιμοποιούν κάποια πλατφόρμα για e-mail marketing, για μαζική επιστολή e-mails ή newsletters, που λειτουργούν μέσα από το εταιρικό site τους κ.λπ..

Μιλάμε για χιλιάδες προφανώς επιχειρήσεις, μικρού ως επί το πλείστον μεγέθους. Με τα capital controls, μπλοκαρίστηκαν και οι πληρωμές προς προμηθευτές εξωτερικού που σημαίνει ότι εάν μία ελληνική εταιρία θέλει να πληρώσει έναν προμηθευτή της που είναι στο εξωτερικό, δεν μπορεί να το κάνει.
Παραδείγματα: έχει το hosting (φιλοξενία) του εταιρικού της site σε φορέα του εξωτερικού (ο κανόνας, καθώς τέτοιου είδους υπηρεσίες παρέχονται ως επί το πλείστον από μεγάλες σχετικές εταιρίες του εξωτερικού, που είναι αξιόπιστες ως προς την παρεχόμενη υπηρεσία και φθηνές) ή χρησιμοποιεί υπηρεσίες μαζικής επιστολής e-mails ή newsletters, όπως π.χ. το MailChimp, τώρα, με τα capital controls, δεν μπορεί να τους πληρώσει για τις υπηρεσίες που παρέχουν στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι πληρωμές σε τέτοιου είδους περιπτώσεις γίνονται κατά κανόνα, με χρέωση κάρτας (εταιρικής ή ατομικής αναλόγως εάν η επιχείρηση είναι ατομική ή εταιρία), η οποία ενώ έχει χρήματα, λόγω capital controls, αυτές, τουλάχιστον μέχρι σήμερα Τετάρτη 1 Ιουλίου, δεν είναι δυνατές. Ούτε και μέσω e-banking με χρεώσεις λογαριασμών.

Το πρακτικό αποτέλεσμα και συνέπεια: οι ξένοι αυτοί πάροχοι, παύουν την παροχή της προσφερόμενης υπηρεσίας, το site της ελληνικής εταιρίας πέφτει (δεν εμφανίζεται πλέον), άρα δεν μπορεί να παρουσιάσει το προϊόν της ή την υπηρεσία της, δεν μπορεί πλέον να στείλει μαζική επιστολή e-mails ή newsletters κ.λπ..

Σε επικοινωνία που είχαμε μάλιστα ως TaxCoach, αντιμετωπίζοντας και εμείς οι ίδιοι αυτό το πρόβλημα, με μία εκ των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, να ρωτήσουμε το πώς, ενώ έχουμε χρήματα και θέλουμε να πληρώσουμε, θα το κάνουμε, ο υπάλληλος είπε ότι τέτοια εντολή έχουν, μη δίδοντας καμία λύση.

Όπως κατανοεί κανείς, αυτό για internet oriented όσον αφορά στη λειτουργία τους εταιρίες, δηλαδή σε εταιρίες που χρησιμοποιούν για την εργασία τους εντόνως το διαδίκτυο ή για να προωθήσουν το προϊόν ή υπηρεσία τους, είναι καταστροφή, χωρίς καμία υπερβολή.

Μιλάμε για επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα μας εντός ενός προφανώς δυσμενούς περιβάλλοντος, που λειτουργούν από Έλληνες μικροεπιχειρηματίες, πολλές από αυτές τις εταιρίες είναι και τεχνολογικά καινοτόμες (σε μια εποχή που η καινοτομία χρειάζεται στη χώρα μας) και προσφέρουν και κάποια απασχόληση, σε μια εποχή που είναι ζητούμενο η τόνωση της απασχόλησης.

Και αυτές οι εταιρίες με το να μπλοκάρεται ο μηχανισμός πληρωμής των προμηθευτών τους εξωτερικού, καταδικάζονται, χωρίς να φταίνε σε τίποτα κιόλας. Ίσα – ίσα που οι εταιρίες αυτές θα έπρεπε και να βοηθηθούν, αλλά εν πάση περιπτώσει, ας μην βοηθηθούν αλλά τουλάχιστον να μην παρεμποδίζονται και μάλιστα με τόσο βάναυσο τρόπο, που μπορεί να κοστίσει την βιωσιμότητά τους.

Κατανοούμε την ιδιαίτερη περίσταση και ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να διαφυλάξει την πολύτιμη ρευστότητα ως κόρη οφθαλμού και μέσω των capital controls, το πετυχαίνει προκειμένου να μην εκρέει ρευστότητα εκτός της χώρας μας άνευ ουσιαστικού λόγου. Όμως εδώ ο λόγος είναι ουσιαστικότατος: έχει να κάνει με τη λειτουργία χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και εάν το πρόβλημα δεν διορθωθεί ‘χθες’, τότε θα αρχίσουν να κλείνουν αυτές οι επιχειρήσεις συντομότατα (αφού δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν), με συνέπειες μόνο αρνητικές όπως την ένταση της ύφεσης, την αύξηση της ανεργίας, την παρεμπόδιση της καινοτομίας κ.ά..

Εκφράζουμε λοιπόν μια ειλικρινή αγωνία προς το Υπουργείο Οικονομικών, να ενεργήσει άμεσα προς αποκατάσταση αυτού του προβλήματος αλλά και αδικίας, διότι πρόκειται και για αδικία, όταν χωρίς λόγο και αιτία, θέτεις σε μικρές επιχειρήσεις πρόβλημα βιωσιμότητας.

Ευχαριστώ,

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Οικονομολόγος

>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Διαφημιστείτε στο TaxCoach.gr. Επικοινωνήστε μαζί μας, στο info@taxcoach.gr, για να ακούσετε την πρότασή μας.

✎ Krugman: Στο ελληνικό δημοψήφισμα, θα ψήφιζα «Όχι»
✎ Ας λάβουμε υπόψη μας πριν το Δημοψήφισμα…
✎ ΠΟΛ. 1132: Τροποποίηση της ΠΟΛ.1088/17.4.2015

✎ IKA, Ε10/3/30-6-2015: Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων
✎ IKA: Ασφαλιστικός Οδηγός του Εργοδότη

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts