28 Απριλίου 2024

Σε αναμονή οι επιστροφές ΦΠΑ για χιλιάδες επιχειρήσεις

Σε αναμονή οι επιστροφές ΦΠΑ για χιλιάδες επιχειρήσεις

Υπέρ της άποψης «τα καλά και συμφέροντα» δείχνει να είναι η κυβέρνηση, αφού από τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΓΓΔΕ είναι σε αναμονή οι επιστροφές ΦΠΑ για χιλιάδες επιχειρήσεις. αναμονή οι επιστροφές ΦΠΑ

Η στάση του ελληνικού δημοσίου προς οφειλέτες του είναι απαίτηση καταβολής φόρων και οφειλών, ενώ σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών επιβολή υψηλών προστίμων και λοιπών κυρώσεων.

Ενώ η στάση του στις υποχρεώσεις του προς τους φορολογούμενους, όπως για παράδειγμα στις επιστροφές ΦΠΑ, παραπέμπει σε χρονοβόρες διαρκείς παρεμβολές εμποδίων, όπου οδηγούν μέχρι και 2ετείς καθυστερήσεις επιστροφών.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΓΓΔΕ (Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων), 23.214 επιχειρήσεις είναι στην αναμονή κατά μέσον όρο για 10 μήνες, για να εισπράξουν τα οφειλόμενα από το Δημόσιο, που συνεχώς διογκώνονται και στις 18 Αυγούστου διαμορφώθηκαν στα 882,8 εκατ. ευρώ.

Έχουν δε παρουσιαστεί και περιπτώσεις, όπου η καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ μπορεί να φτάσει και τις 797 ημέρες σε κάποιες ΔΟΥ.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου, υποτίθεται ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ με χρονικό όριο τις 90 ημέρες, εκτός βέβαια των περιπτώσεων που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για πλασματικές δηλώσεις με αλλοίωση των στοιχείων για τον ΦΠΑ αγορών και πωλήσεων.

Στοιχεία της ΓΓΔΕ για το διάστημα 11-18 Αυγούστου:

• Επιστροφή ΦΠΑ αναμένουν 23.214 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, με το συνολικό ποσό που χρωστά το Δημόσιο να ανέρχεται στα 882,8 εκατ. ευρώ και μέσο χρόνο καθυστέρησης τις 298 ημέρες.

• 3.138 επιχειρήσεις και επαγγελματίες περιμένουν άνω των 90 ημερών για την είσπραξη του ΦΠΑ, συνολικού ύψους 538,3 εκατ. ευρώ.

• Το ρεκόρ καθυστέρησης κατέχουν οι Εφορίες ΣΤ’ Θεσσαλονίκης (797 ημέρες) και στην Κω (768 ημέρες).

Αντίθετα, ελάχιστες Εφορίες πλήρωσαν τον ΦΠΑ με συνοπτικές διαδικασίες, ανάμεσα στις οποίες είναι οι Εφορίες σε Σάμο, Ζάκυνθο και Σαντορίνη:

• Μέσα σε μία εβδομάδα υποβλήθηκαν 766 νέες αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ συνολικού ύψους 116 εκατ. ευρώ, με το μέσο ποσό ανά δικαιούχο να κυμαίνεται στις 152.000 ευρώ.

• Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τις αρχές του έτους και είναι σε αναμονή πάνω από 90 ημέρες ανέρχονται σε 1.213, με αιτούμενο ποσό επιστροφής 244,3 εκατ. ευρώ.

• Όσο για τους φορολογούμενους που καθυστερούν την πληρωμή των δικών τους υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, οι συνέπειες είναι βαρύτατα πρόστιμα και προσαυξήσεις. Για παράδειγμα, αν καθυστερήσουν και μία ημέρα στην πληρωμή των φόρων επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο 0,7% και με πρόστιμο 10% στο δίμηνο, 20% στον χρόνο και 30% στη διετία.

Επομένως ας λάβουμε υπόψη μας τον Oren Arnold

«Θεέ μου, δώσ’ μου υπομονή, ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ!»

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

 

 

 

Related posts