19 Απριλίου 2024

«Φοροκλοπή» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω υπολογισμού με πλασματικές αντικειμενικές αξίες

«Φοροκλοπή» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω υπολογισμού με πλασματικές αντικειμενικές αξίες

«Φοροκλοπή» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, φόρους μεταβίβασης, ΦΠΑ στην οικοδομή και πλήθος άλλων επιβαρύνσεων βάσει υπολογισμού με πλασματικές αντικειμενικές αξίες.

«Φοροκλοπή» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο θα ισχύσει από το 2016 ή το 2017.

Επομένως όλοι οι φόροι που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία θα συνεχίσουν να υπολογίζονται στις πλασματικές αξίες που αποδέχεται η εφορία και οι οποίες είναι τις περισσότερες φορές πολύ πάνω από τις εμπορικές τιμές.

Σύμφωνα με απόφαση του υπ. Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, συστήνεται επιτροπή που θα αναλάβει την μελέτη και εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, ώστε οι αξίες αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις αγοραίες τιμές:

  • ‘Εως τα τέλη Αυγούστου την εκπόνηση σχετικού προγράμματος δράσης για την ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών.
  • Έως τον Ιανουάριο του 2015, τον καθορισμό μεθοδολογίας εκτίμησης αξιών ακινήτων ανά κατηγορία, και συλλογή στοιχείων για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες, ώστε να αντανακλούν όσο ακριβέστερα γίνεται τις συνθήκες στην αγορά.
  • ‘Εως τον Σεπτέμβριο του 2015 πρέπει να είναι έτοιμο το σύστημα καθορισμού διοικητικών αξιών ακινήτων.
  • Έως τον Ιανουάριο του 2016 θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί οι σχετικοί Δείκτες Τιμών Ακινήτων.

Μέχρι την ολοκλήρωση των τελικών διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, θα συνεχίσει η φοροαδικία για τους ιδιοκτήτες, αφού οι υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των ζητούμενων τιμών από 3% έως 33% ανάλογα με την περιοχή, ενώ στα παλαιά διαμερίσματα το ποσοστό κυμαίνεται από 20% έως 70% ανάλογα με την περιοχή.

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

Related posts