29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Φοροελαφρύνσεις και δραστικά μέτρα για μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Φοροελαφρύνσεις και δραστικά μέτρα για μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Φοροελαφρύνσεις και δραστικά μέτρα οφείλει να λάβει η κυβέρνηση λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μήνα με το μήνα παρουσιάζουν επικίνδυνη αύξηση, προκειμένου να εμφανιστούν στα ταμεία του κράτους τα προβλεπόμενα 6 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2014.

Φοροελαφρύνσεις και δραστικά μέτρα

Είναι πλέον φανερό ότι οι πολίτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στους φόρους που έχουν ξεκινήσει και βεβαιώνονται στη φορολογική τους καρτέλα από τέλη Ιουλίου και αν το οικονομικό επιτελείο δεν προωθήσει φοροελαφρύνσεις θα βρεθεί προ εκπλήξεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Έθνους, άμεση προώθηση διορθωτικών αλλαγών στο φορολογικό σκηνικό θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ στις 30 Αυγούστου και λίγες ημέρες μετά ο Γκ. Χαρδούβελης στους εκπροσώπους των δανειστών.

Για τον κ. Σαμαρά, οι φορολογικές αλλαγές που έχει ήδη προαναγγείλει αποτελούν μονόδρομο καθώς, όπως έχει ήδη τονίσει, αυτές και θα ανακουφίσουν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και μπορούν να αποφέρουν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία, είναι βασικά θέματα που πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν με τους εταίρους και δανειστές της χώρας

Ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τις φοροελαφρύνσεις αυτές προς τους πολίτες, στην ομιλία του στη ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συζητήσεις, πιθανόν να αφορούν:

  • Μείωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από 30% έως 50%. Η εισπρακτική αποτυχία της εξίσωσης του φόρου οδηγεί σε γενναίες μειώσεις που μπορούν να ρίξουν τις τιμές και να αυξήσουν την αγορά πετρελαίου το φετινό χειμώνα ώστε να μην «παγώσουν» χιλιάδες πολυκατοικίες. Ο φόρος αυτός μπορεί να μειωθεί πριν την έναρξη χορήγησης πετρελαίου θέρμανσης τον Οκτώβριο
  • Προώθηση μείωσης φορολογίας φυσικών προσώπων ως προς τον ανώτατο συντελεστή, μια μείωση που θα φέρει το φόρο από το 42% στο 33%. Ενδεχομένως η μείωση να ξεκινήσει από το νέο φορολογικό έτος.
  • Πιθανολογείται μείωση φορολογίαςεπιχειρήσεων από το 26% στο 20% με στόχο τη μείωση στο 15%. Κι αυτό το μέτρο θα αφορά το 2015.
  • Προς διαπραγμάτευση και μείωση έκτακτης εισφοράς για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 50% με τους συντελεστές να είναι σήμερα από 1% ως και 4% ανάλογα με το εισόδημα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί η έκτακτη εισφορά ή τουλάχιστον να μην πληρώνουν τα χαμηλά εισοδήματα. Πιθανότατα τη μείωση αυτή στο φόρο να τη δουν οι φορολογούμενοι με την εκκαθάριση του επόμενου καλοκαιριού
  • Διατήρηση ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και ει δυνατόν η διεύρυνση των προϊόντων που θα υπάγονται στο καθεστώς αυτό.
  • Επέκταση συμψηφισμού των χρεών μεταξύ δημοσίου και πολιτών και πέραν του ΦΠΑ. Ενα μέτρο που μπορεί να ισχύσει άμεσα.
  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες χωρίς εισόδημα την τελευταία τριετία. Το τέλος σήμερα φτάνει τα 650 ευρώ το χρόνο. Κι αυτό το μέτρο θα μπορεί να ισχύσει από του χρόνου.

 

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

 

 

Related posts