25 Απριλίου 2024

«Σχέδιο διάσωσης» συζητάει η κυβέρνηση για οφειλέτες του Δημοσίου

«Σχέδιο διάσωσης» συζητάει η κυβέρνηση για οφειλέτες του Δημοσίου

«Σχέδιο διάσωσης» συζητάει η κυβέρνηση για οφειλέτες του Δημοσίου, ώστε να τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία ποινικής μεταχείρισης φοροφυγάδων με Αυτόφωρο και φυλακή.  οφειλέτες του Δημοσίου

Πρόκειται για τη νομοθεσία σε ισχύ από το 1990, όπου όσοι χρωστούν στην Εφορία -και δεν βαρύνονται με πράξεις φοροδιαφυγής– (πρόκειται για όσους έχουν καθυστερήσει πάνω από 2 μήνες να πληρώσουν φορολογικές οφειλές ή δεν έχουν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών τους στην Εφορία) θα μπορούν να αποφεύγουν τη φυλάκιση και το Αυτόφωρο, αλλά δεν θα αποφεύγουν κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους.

Σύμφωνα με τα «Νέα» η κυβέρνηση έχει επισημάνει την ανάγκη ευθυγράμμισης της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική στο θέμα των ποινών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προ το Δημόσιο και ειδικά για πολίτες που αποδεδειγμένα δεν δύνανται να πληρώσουν τους φόρους τους.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία ισχύει το καθεστώς της φυλάκισης για χρέη στην Εφορία.

Σύμφωνα με στοιχεία, μόνο για το 2013 η οικονομική αστυνομία κατέγραψε 3.072 συλλήψεις ατόμων για οφειλές προς το δημόσιο που άγγιξαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το 1ο εξάμηνο του 2014 κατέγραψε 717 συλλήψεις.

Η ισχύουσα νομοθεσία περί ποινικού αδικήματος μη καταβολής χρεών προς Δημόσιο και προς τρίτους, προβλέπει τα εξής:

  • Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον4 μηνών (για δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους) και
  • Ποινή τουλάχιστον 2 μηνών (για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά)

υπό την προϋπόθεση το ποσό της ληξιπρόθεσμης για την καταβολή οφειλής, μαζί με τις κάθε είδους προσαυξήσεις, υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ όταν πρόκειται για δάνεια και παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τα 6.000 ευρώ όταν πρόκειται για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά.

  • Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών (για δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους) και
  • Ποινή τουλάχιστον 4 μηνών (για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά)

υπό την προϋπόθεση το ποσό της ληξιπρόθεσμης για την καταβολή οφειλής, μαζί με τις κάθε είδους προσαυξήσεις, υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ όταν πρόκειται για δάνεια και παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τα 9.000 ευρώ όταν πρόκειται για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά.

  • Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους (για δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους) και
  • Ποινή τουλάχιστον 6 μηνών (για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά)

υπό την προϋπόθεση το ποσό της ληξιπρόθεσμης για την καταβολή οφειλής, μαζί με τις κάθε είδους προσαυξήσεις, υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ όταν πρόκειται για δάνεια και παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τα 14.000 ευρώ όταν πρόκειται για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά.

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

 

 

Related posts