18 Απριλίου 2024

Συνταγματική έκρινε το ΣτΕ την επιβολή ειδικού προστίμου ΦΠΑ μετά παράλληλης επιβολής πρόσθετου φόρου λόγω ανακρίβειας

Συνταγματική έκρινε το ΣτΕ την επιβολή ειδικού προστίμου ΦΠΑ μετά παράλληλης επιβολής πρόσθετου φόρου λόγω ανακρίβειας

Συνταγματική έκρινε το ΣτΕ την επιβολή ειδικού προστίμου ΦΠΑ μετά παράλληλης επιβολής πρόσθετου φόρου λόγω ανακρίβειας. Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με Πρόεδρο τον Φιλ. Αρναούτογλου και Εισηγητή τον Πάρεδρο, Ι. Δημητρακόπουλο, έκρινε ότι η επιβολή ειδικού προστίμου ΦΠΑ μετά παράλληλης επιβολής πρόσθετου φόρου λόγω ανακρίβειας φορολογικών στοιχείων, είναι σύμφωνη με τις επιταγές του Συντάγματος.Συμβούλιο της Επικρατείας

Αναλυτικότερα, αφορά υπόθεση όπου αγρότης υπέβαλε, μέσω Αγροτικού Συνεταιρισμού, στη ΔΟΥ, αίτηση επιστροφής ΦΠΑ, ποσού €8.456, το οποίο και έλαβε.
Όμως μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι ο αγρότης είχε νοθεύσει, ήτοι πλαστογραφήσει, τέσσερα τιμολόγια που αφορούσαν σε αγορές προβάτων.

Ο αγρότης είχε δηλώσει αγορές αξίας €40.000, οι οποίες ήταν μεγαλύτερης της πραγματικής· έλαβε δε, επιπλέον επιστροφή ΦΠΑ €2.400, την οποία όμως δεν δικαιούνταν.

Από την ΔΟΥ καταλογίστηκε διαφορά κυρίου φόρου, ίση με την επιστροφή που κρίθηκε ότι έλαβε αχρεωστήτως, ύψους €2.400, πλέον της προσαύξησης λόγω ανακρίβειας που ανήλθε σε €4.680. Παράλληλα, του επιβλήθηκε και πρόστιμο ΦΠΑ, ύψους €7.200, δηλαδή τριπλάσιο της επιστροφής ΦΠΑ.

Ο αγρότης προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια της Κρήτης, τα οποία απέστειλαν προδικαστικά ερωτήματα στο ΣτΕ. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέστειλε σχετικό ερώτημα στο ΣτΕ, εάν δηλαδή η επιβολή του ειδικού προστίμου ΦΠΑ σωρευτικώς με τον πρόσθετο φόρο ανακρίβειας, είναι συμβατή με την νομική αρχή “Ne bis in idem” (δηλαδή, κανείς δε διώκεται, ούτε τιμωρείται ποινικά δις για το ίδιο αδίκημα), όπως αυτή καθιερώνεται στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων τού Ανθρώπου καθώς και με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Το ΣτΕ αποφάνθηκε, ότι η διάταξη του Ν.2523/1997 για την επιβολή ειδικού προστίμου ΦΠΑ ισόποσου με το τριπλάσιο του παρανόμως επιστραφέντος φόρου, «ορώμενη τόσο αυτοτελώς, όσο και σε συνδυασμό» με άλλες διατάξεις του ίδιου νόμου που αφορούν στην επιβολή «χρηματικής κύρωσης για αχρεώστητη επιστροφή ΦΠΑ, δεν αντίκειται στην κατά το Σύνταγμα και το πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχή της αναλογικότητας».

Και αυτό διότι «δεν θεσπίζει κύρωση εμφανώς απρόσφορη ή μη αναγκαία για την εξυπηρέτηση του επιδιωκόμενου σκοπού, ο οποίος συνίσταται στον κολασμό του παραβάτη και στην αποτελεσματική αποτροπή της διάπραξης των παραβάσεων για τις οποίες προβλέπεται η κύρωση».

Και εντέλει, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ κατέληξε στην κρίση, ότι «η σωρευτική επιβολή πρόσθετου φόρου και ειδικού προστίμου», λόγω μη νόμιμης επιστροφής ΦΠΑ, «δεν προσκρούει στην αρχή της αναλογικότητας».

>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες 

Αὐξημένη Γνώση = Αὐξημένη Ἀνταγωνιστικότητα!

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Όλα τα νέα Φορολογικά Έντυπα
✎ Τι φανερώνουν η λεκτική και μη επικοινωνία για τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν
✎ Schäuble και Βαρουφάκης: Η ετυμολογία των ονομάτων τους
✎ ΠΟΛ. 1082 (6.4.2015): Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α.
✎ Δεν φορολογείται το χαρτζιλίκι – βέβαια!

✎ Γιατί να επενδύσω;

Related posts