23 Απριλίου 2024

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία εάν αποτύχουν οι συνομιλίες με τους πιστωτές, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι FinancialTimes.Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία

Η Ελλάδα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι, ετοιμάζεται να κάνει το δραματικό βήμα δήλωσης παύσης πληρωμών (default) εκτός εάν φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της ως τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την πηγή των FinancialTimes και η οποία είναι άμεσα ενημερωμένη και προσκείμενη στην αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας.

Η κυβέρνηση – αναφέρεται – μένει ταχέως από ρευστό και θα έχει πρόβλημα να πληρώσει μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις , γι’ αυτό και έχει αποφασίσει να διατηρήσει ποσό περίπου €2,5 δισ. πληρωμών προς το ΔΝΤ (που αφορά σε πληρωμές έως και τον Ιούνιο) και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα φτάσουν σε συμφωνία με τους πιστωτές.

«Πρέπει να φτάσουμε στο τέλος του δρόμου[…] εάν οι ευρωπαίοι δεν αποδεσμεύσουν τα χρήματα της βοήθειας, δεν υπάρχει εναλλακτική [για το default]», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μια ελληνική παύση πληρωμών (default) θα προκαλέσει αναπάντεχο σοκ στην 16ετή νομισματική ένωση της Ευρώπης, και μόνο πέντε χρόνια αφού η Ελλάδα έλαβε την πρώτη εκ των δύο χρηματικών πακέτων στήριξης που ανέρχονται (συνδυασμένα) σε €245 δισ..

Η προειδοποίηση του αναπόφευκτου default, θα μπορούσε να είναι διαπραγματευτική τακτική, αντανακλώντας τον στόχο της κυβέρνησης να εξάγει τις ευκολότερες δυνατές συνθήκες και όρους από τους πιστωτές της, αλλά αναπόφευκτα υπογραμμίζει την πραγματικότητα ότι τα κρατικά ταμεία της Ελλάδος αδειάζουν.

Τα αναφερόμενα περί default, είναι κάτι που εκνευρίζουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως και τα περί διάδοσης της κρίσης.

Βραχυπρόθεσμα, ένα defaultθα οδηγούσε σχεδόν μετά βεβαιότητας, στην αναστολή της έκτακτης παροχής ρευστότητας από πλευράς ΕΚΤ προς την Ελλάδα, κάτι που θα οδηγούσε σε κλείσιμο των τραπεζών, σε έλεγχο κεφαλαίων και ευρεύτερη οικονομική ανισορροπία.

Αν και δεν θα ωθούσε αυτομάτως την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, ένα defaultθα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολη την προσπάθεια για τον έλληνα πρωθυπουργό, να κρατήσει τη χώρα στην ένωση των 19 κρατών, ένας στόχος που ήταν μερικώς του σχεδίου που είχε παρουσιάσει ο Σύριζα πριν εκλεγεί (το να παραμείνουμε στην ευρωζώνη).

Η Γερμανία και οι άλλοι εταίροι της Ελλάδος αναφέρουν ότι έχουν εμπιστοσύνη ότι η νομισματική ζώνη είναι αρκετά ισχυρή και μπορεί να ανταπεξέλθει τις συνέπειες ενός ελληνικού  default, ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι συνέπειες είναι άγνωστες (άρα και επικίνδυνες).

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

Αὐξημένη Γνώση = Αὐξημένη Ἀνταγωνιστικότητα!

✎ Μυστικό σχέδιο της Ευρωζώνης για Grexit
✎ Ποιος θα υποχωρήσει πρώτα; Η Γερμανία ή η Ελλάδα; – Who will retreat first? Germany or Greece?
✎ Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία
✎ Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;

✎ Τι φανερώνουν η λεκτική και μη επικοινωνία για τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν

Related posts