Δικαστήριο στις ΗΠΑ διατάσσει τον Craig Wright να μοιραστεί τα bitcoin που απέκτησε με τους κληρονόμους του αμερικανού προγραμματιστή David Kleiman
Ο αυστραλός Craig Wright διετάχθη να παραδώσει τα μισά από τα bitcoin που έχει στην κατοχή του στους κληρονόμους του David Kleiman, που ισχυρίστηκαν ότι οι δύο τους ήταν συνέταιροι όταν άρχισαν το κρυπτονόμισμα.
Ο αυστραλός που έχει ισχυριστεί ότι εφηύρε το κρυπτονόμισμα bitcoin διετάχθη να παραδώσει τα μισά από τα bitcoin που κατείχε, και που αναφέρθηκε ότι αξίζουν περί των $5 δισ. (το 50% δηλαδή).
Του Παναγιώτη Σοφιανόπουλου
Ο Craig Wright, computer scientist και ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, 49 ετών, μηνύθηκε από τους κληρονόμους του David Kleiman, ενός προγραμματιστή που πέθανε το 2013, για το μερίδιο bitcoin στο απόθεμα του Wright, το οποίο δημιουργήθηκε από την εμπλοκή των εν λόγω δύο, στην έναρξη του κρυπτονομίσματος, από το 2009 έως το 2013.
Οι κληρονόμοι του Kleiman ισχυρίζονται ότι ο Wright και Kleiman, ήταν συνεργάτες, και συνεπώς, η οικογένεια του αποθανόντος, δικαιούται το μερίδιο των bitcoin που εξορύχθηκε από τους δύο, εκείνη την περίοδο. Ο Wright αρνείται ότι υπήρχε συνεργασία. Κατά την δική του πλευρά, η μόνη σχέση που είχε με τον Kleiman, είναι ότι αυτός τον ‘έμπασε’ στο bitcoin, διότι ήταν φίλος, ήξερε ποιος ήμουν εγώ, και ήταν ειδικός στα τεχνολογικά αποφυγής εγκλημάτων, και ήθελα να σβήσω τα πάντα που είχαν να κάνουν με το bitcoin από τα δημόσια αρχεία.
Δικαστήριο της Φλόριδα, ΗΠΑ, τον Αύγουστο που μας πέρασε (2019) απεφάνθη ότι τα μισά bitcoin που εξορύχθηκαν και η μισή από την πνευματική ιδιοκτησία που έχει ο Wright από εκείνη την περίοδο (που είναι ευρεία και μεγάλη), ανήκει στον Kleiman.
Ένα ζήτημα που δεν είναι γνωστό επακριβώς, είναι πόσα bitcoin ο Wright κρατάει. Λέγεται ότι οι κληρονόμοι του Kleiman θα μπορούσαν να λάβουν μεταξύ 410.000 και 500.000 bitcoin, δηλαδή με την τρέχουσα τιμή του bitcoin ($10.219 στιε 10.09.2019), γύρω στα $5 δισ..
Ο Wright στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι δεν έχει πρόσβαση στα bitcoin διότι δεν έχει μια λίστα με τις δημόσιες διευθύνσεις αυτών των bitcoin. Ισχυρίστηκε ότι το 2011, αφού είδε ότι το κρυπτονόμισμα είχε αρχίσει να σχετίζεται με εμπόριο ναρκωτικών και human traffickers κλπ αρνητικά, ότι έβαλε τα bitcoin που είχε εξορύξει το 2009 και 2010 σε κρυπτογραφημένο αρχείο και τα παρέδωσε σε ένα ανεξάρτητο Trust (ονόματι Tulip Trust). Το κλειδί κρυπτογράφησης διαιρέθηκε σε πολλαπλά μικρότερα κλειδιά, και τα μικρότερα κλειδιά είχαν δοθεί στον Kleiman, ο οποίος τα είχε διανείμει σε ανθρώπους μέσω του trust.
Ο Wright ανέφερε ότι αυτό εσήμαινε πως αυτός ο ίδιος, δεν μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει το αρχείο μέχρι να αποκτήσει πρόσβαση στο πλήρες κλειδί, από έναν συνδεδεμένο courier, ο οποίος θα φτάσει τον Ιανουάριο του 2020 – ένας ισχυρισμός που ο Wright είχε κάμει πριν τον ισχυρισμό του, ότι είναι ο Satoshi Nakamoto, ο με ψευδώνυμο δηλαδή, δημιουργός του bitcoin.
Στην Απόφαση του Δικαστηρίου, ο Δικαστής Bruce Reinhart ανέφερε ότι ο Wright δεν απέδειξε ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί και να βρει τα bitcoin. Πρόσθεσε ότι ο Wright, υπέπεσε σε αντιφατικές δηλώσεις και η όλη ιστορία ήταν “αδιανόητη”, ότι είχε μια τύπου Dr Frankenstein αποκάλυψη όταν η δημιουργία του “στράφηκε στο κακό”.
“Κατά τη διάρκεια της μαρτυρίας του, η συμπεριφορά του Wright, δεν μου έδωσε την εντύπωση κάποιου που έλεγε την αλήθεια. Όταν του ήταν βολικό σε αυτόν, ο Dr. Wrightπαρουσιάζονταν να έχει εξαιρετική μνήμη και μια σχολαστική προσοχή στην λεπτομέρεια. Διαφορετικά, ο Dr. Wright ήταν επιθετικός, αόριστος σαν να υπέκφευγε” είπε ο Δικαστής.
Το 2015, ο Wright ερευνήθηκε από την Φορολογική Αρχή της Αυστραλίας, σε σχέση με την εμπλοκή του με το bitcoin, και σε αυτά τα πλαίσια, το σπίτι του στο Σίνδνεϊ δέχτηκε ‘επιδρομή’ από την ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας, οδηγώντας στην φήμη ότι ίσως, είναι ο Nakamoto.
Ο ίδιος ο Wright το 2016, ισχυρίστηκε ότι ήταν ο Nakamoto, αλλά ειδικοί αμφισβητούν τα στοιχεία που έδωσε. Υποσχέθηκε να παράσχει περαιτέρω αποδείξεις, αλλά λίγο αργότερα υποχώρησε, λέγοντας ότι “λυπόταν” και “δεν είχε το κουράγιο”.
Ο Δικαστής Reinhart ανέφερε στην αρχή της Απόφασης, ότι το Δικαστήριο “δεν απαιτείται να αποφασίσει, και δεν αποφασίζει” εάν ο Wright είναι ο Nakamoto, και το Δικαστήριο δεν χρειάζονταν να απφασίσει και δεν αποφάσισε, πόσα bitcoin κατέχει ο Wright σήμερα.
ΕΔΩ όλη η Απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία βέβαια είναι μακροσκελής καθώς αναλύει όλη την υπόθεση και το κείμενο είναι νομικίστικο – για όσους έχουν όρεξη να την διαβάσουν.
Στο μεταξύ, σε μια συνέντευξη του Wright με το Modern Consensus (fintech περιοδικό), ανέφερε ότι θα συμμορφωθεί με την Διαταγή του Δικαστηρίου.
“Εάν το Δικαστήριο δώσει μιαν Διαταγή, θα συμμορφωθώ με την Διαταγή. Και το Δικαστήριο έδωσε μια Διαταγή. Είναι τόσο απλό” είπε. “Κατέχω πολλά BTC. O Dave (Kleiman) θα έπρεπε να κατέχει 320.000 και εγώ θα έπρεπε να έχω 800.000 και τώρα είναι 50/50. Στο τέλος της μέρας, αυτό δεν είναι κάτι καλό για το BTC.”
Σχολιασμός Παναγιώτη Σοφιανόπουλου: Ο Wright, πράγμα που ανέφερε και ο Δικαστής, έχει υποπέσει σε πολλές αντιφάσεις. Δεν είναι σαφές εάν είναι αυτός ο ίδιος ή μαζί με κάποιο άλλο κλειστό team, ο Satoshi Nakamoto (ίσως συμπεριλαμβανομένου του αποθανόντος David Kleiman), δηλαδή του με ψευδώνυμο δημιουργού του bitcoin. Ο ίδιος ο Wright, για διάφορους λόγους, φαίνεται από κάποιο χρονικό σημείο και μετά, ότι ισχυρίζεται πως είναι. Προφανώς λόγω της μεγάλης σχετικής δημοσιότητας και των εσόδων που φέρει. Μπορεί να μην είναι, μπορεί και να είναι. Ούτως ή άλλως, αφού ο Wright είπε ότι τον Ιανουάριο του 2020 μέσω συνδεδεμένου courier, θα αποκρυπτογραφήσει το πλήρες αρχείο, το οποίο θα του δώσει πρόσβαση σε μια τεράστια περιουσία από bitcoins, αυτό εφόσον συμβεί, ισχυροποιεί κατά πολύ τον ισχυρισμό του ότι είναι ο Nakamoto, και εν πάση περιπτώσει, εάν όχι ο μοναδικός, όντως κάποιος από το αρχικό team. Διότι προφανώς, εάν δεν ήταν δεν θα μπορούσε να έχει από το 2009 και 2010 που πρωτολανσαρίστηκε το bitcoin μια τόσο εκτεταμένη εμπλοκή, και αυτό, κοντός ψαλμός, θα αποδειχτεί τον προσεχή Ιανουάριο (2020). Επίσης, αξίζει προσοχής, που το αναφερόμενο Trust στο οποίο έχουν μεταφερθεί τα bitcoin που κατά τα λεγόμενα του Wright, εξορύχθηκαν εκείνη την πρώτη περίοδο, ονομάζεται Tulip, μεταξύ δηλαδή χιλιάδων ή εκατομμυρίων λέξεων, επιλέχθηκε μία λέξη που θυμίζει την αλλοτινή μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών (τουλιπομανία), η οποία ξεπεράστηκε από αυτή του bitcoin.
Μπορείτε να δείτε και άλλα άρθρα που έχω γράψει για το bitcoin, στα κάτωθι links:
• Είναι φούσκα το bitcoin;;; … Μπααααααα!
• Bitcoin: “King” of all bubbles!
• Bitcoin, τόσο ‘φοβερό’ που ούτε οι πρωτοπόροι και ψαγμένοι με αυτό, δεν το εκμεταλλεύθηκαν!
• Μερικά Δεδομένα για το Bitcoin
• Μετα… ανάλυση για το Bitcoin!
• Φούσκες και Bitcoins !
• Αποδομώντας το Bitcoin!
Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Συγγραφέας του
HERETIC INVESTOR: A work smart, not hard, way to profit on Wall Street!
http://amzn.to/2dz6CVV • English Version
http://amzn.to/2qsjkbU • Greek Version