28 Απριλίου 2024

«Αδιάφορους» αφήνει τους φορολογούμενους η δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού

«Αδιάφορους» αφήνει τους φορολογούμενους η δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού

«Αδιάφορους» αφήνει τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο η δυνατότητα δήλωσης του ενός και μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού

Ενώ η εφαρμογή έχει «ανοίξει» από τις 29 Ιουλίου για να δεχθεί αιτήσεις, μόλις 81.000 πολίτες δήλωσαν ακατάσχετο λογαριασμό στις τράπεζες, από τον οποίο δεν θα μπορεί το Δημόσιο να προβεί σε κατάσχεση σε περίπτωση που έχουν οφειλές προς αυτό.

Αν λάβουμε υπόψη μας τους 3.380.000 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, πρόκειται για ποσοστό περίπου 2,4% όπου αξιοποιήσε τη δυνατότητα δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού.

Πιθανές αιτίες μη αξιοποίησης:

  • Περίοδος διακοπών – μήνας Αύγουστος
  • Μη ορθή ενημέρωση των πολιτών για τη δυνατότητα αυτή
  • Χαμηλές καταθέσεις, οπότε και δεν τους είναι απαραίτητη η δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προστατεύονται από κατασχέσεις έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τα πρώτα 1.500 ευρώ μισθών, συντάξεων, ασφαλιστικών βοηθημάτων και γενικότερα καταθέσεις πάσης φύσεως.

Προτεραιότητα έχουν κατ’ αποκλειστικότητα λογαριασμοί μισθοδοσίας (συντάξεις ή ασφαλιστικά βοηθήματα).

Για πολίτες μη έχοντες τέτοιου είδους λογαριασμών, τότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν ως ακατάσχετο λογαριασμό οποιονδήποτε διατηρούν σε τράπεζα (και στις περιπτώσεις αυτές το Δημόσιο εισέρχεται στη διαδικασία κατάσχεσης του τραπεζικού λογαριασμού μόνο στην περίπτωση που ο κάτοχός του έχει οφειλές προς το κράτος, οι οποίες υπερβαίνουν τα 500 ευρώ).

Για να δηλώσει ένας φορολογούμενος τον ακατάσχετο λογαριασμό του για τα πρώτα 1.500 ευρώ, θα πρέπει να ακολουθήσει τα επόμενα βήματα:

1. Να εισέλθει στην υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.gsis.gr και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

2. Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτει στο Taxisnet εισέρχεται στην εφαρμογή όπου ενημερώνεται ότι το προς εκτύπωση αποδεικτικό πρέπει να προσκομιστεί από τον ίδιο στην τράπεζα που θα δηλωθεί για τις δικές της ενέργειες, μέχρι την πλήρη ένταξη όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, οπότε και θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί από τον Σεπτέμβριο.

3. Επειτα υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και δηλώνει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ). Από τη στιγμή που θα δηλωθεί το ΙΒΑΝ θα πρέπει να εκτυπωθεί η αίτηση και να προσκομιστεί στην τράπεζα. H ισχύς του εντύπου προστασίας έναντι των κατασχέσεων στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί, ξεκινά από την επόμενη ημέρα της προσκόμισης του αποδεικτικού στην τράπεζα.

Ειδικότερα, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής της αίτησης υπάρχουν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ:

• Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

• Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσον ο ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το αίτημα.

• Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

 

 

Related posts