25 Απριλίου 2024

Εντολή προς ΔΟΥ: Επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων εντός 90 ημερών από το αίτημα τους

Εντολή προς ΔΟΥ: Επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων εντός 90 ημερών από το αίτημα τους

Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ υποχρεούνται πλέον (με την ΠΟΛ 1183/28-7-2014) να καταβάλουν εντός 90 ημερών (από την ημερομηνία έγγραφου αιτήματος) στους δικαιούχους την Επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Η νέα εγκύκλιος της ΓΓΔΕ (Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων) Αικατερίνης Σαββαϊδου τροποποιεί την παλαιότερη ΠΟΛ.1287/30.12.2013 (ΦΕΚ Β’ 3366) του πρώην ΓΓΔΕ σχετικά με τη διαδικασία επιστροφής φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα.Επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Η σχετική ΠΟΛ 1183/2014 αναφέρει τα εξής:

Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ υποχρεούνται:

α) Για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί μέχρι 31/12/2013:

α1) να πραγματοποιήσουν την επιστροφή συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης/ συμψηφισμού για όσες υποθέσεις δεν απαιτείται έλεγχος, εντός τριάντα (30) ημερών από την παραλαβή του αρχείου και στη συνέχεια να ενημερώσουν τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, απολογιστικά.

α2) Να διενεργήσουν μερικό έλεγχο (εφόσον απαιτείται) και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επιστροφής ή συμψηφισμού εντός εξήντα (60) ημερών συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης/ συμψηφισμού από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου.

α3) Στην περίπτωση που από τον ανωτέρω έλεγχο κριθεί απαραίτητο να διενεργηθεί πλήρης έλεγχος, αυτός ολοκληρώνεται, εκταμιεύεται/συμψηφίζεται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου.

 

β) Για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από 01/01/2014 και εφεξής, να καταβάλουν στους δικαιούχους εντός ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία υποβολής έγγραφου αιτήματος, το ποσό που απομένει προς επιστροφή μετά τη διενέργεια τυχόν συμψηφισμών με βεβαιωμένες οφειλές αυτών προς τη Φορολογική Διοίκηση.

Στο αίτημα αναγράφεται ο αριθμός IBAN τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου και περιλαμβάνεται η τυχόν έγγραφη δήλωση συμψηφισμού του επιστρεπτέου ποσού με μελλοντικές οφειλές. Η αίτηση αυτή συνοδευόμενη με εκτύπωση από την εφαρμογή του TAXISNET του αντίστοιχου εντύπου δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, από το οποίο προκύπτει η επιστροφή, θα υποβάλλεται χειρόγραφα στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Δ.Ο.Υ. στην οποία έχει υποβληθεί η δήλωση, όπου θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ρητά ως αίτηση επιστροφής φόρου εισοδήματος. Στην περίπτωση που δεν έχει αναγραφεί IBAN λογαριασμού επί της αίτησης επιστροφής είτε απαιτείται για την εξόφληση η προσκόμιση δικαιολογητικών ή η υλοποίηση περαιτέρω ενεργειών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, αποστέλλεται μετά την εκκαθάριση του σχετικού ΑΦΕΚ, άμεσα και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, ειδοποίηση στο δικαιούχο. Διαφορετικά, το επιστρεπτέο ποσό μεταφέρεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου αμέσως.

Επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση χειρόγραφης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με πιστωτικό υπόλοιπο, η διενέργεια ή μη ελέγχου για την επιστροφή του φόρου θα κρίνεται κατά περίπτωση από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.»

 

 

>>>•<<<

Διαβάστε ακόμη…

Σήμερα η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος για αιτήσεις που ήταν σε κατάσταση επανελέγχου

Οι κατασχέσεις είναι εδώ!

Δικαιούχοι μειωμένης συμμετοχής σε φάρμακα λόγω ΕΚΑΣ

Υπό Κατάρρευση ο ΟΑΕΕ

Επιδότηση έως 60% για επενδύσεις στις Κυκλάδες

Από 1η Αυγούστου η σταδιακή ενημέρωση για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Αλλαγές θα φέρει στην αγορά το νέο πολυνομοσχέδιο

Οδηγός φορολογικής μεταχείρισης για ασκούμενους δικηγόρους και σπουδαστές

Μείωση Συντάξεων σε ορισμένους Συνταξιούχους τον Αύγουστο

Κατάργηση υποχρέωσης Φορολ. Δήλωσης για ορισμένους συνταξιούχους

Φορείς που σας παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ σπουδές ή υποτροφίες

200.000 δηλώσεις για έλεγχο δικαιολογητικών στις εφορίες

Στις Εφορίες τα ανεξόφλητα Χαράτσια

Είσαι επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο και αμφισβητείς φόρους και πρόστιμα; Δες τη διαδικασία «διόρθωσης»

Επιδοτούμενο ενοίκιο αντί δόσης δανείου

Αυλαία στις 29 Ιουλίου για τις αιτήσεις γνωστοποίησης του μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού φυσικών προσώπων

Η Νέα απειλή των φορολογούμενων: «καυτά» πρόστιμα σε εκπρόθεσμη πληρωμή φόρου

 

 

 

Related posts