5 Μαΐου 2024

«Ελευθέρας» σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων

«Ελευθέρας» σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων

«Ελευθέρας» σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων για μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ ή για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ, έδωσε η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου με την σχετική εγκύκλιο της, διότι οι φορολογούμενοι αυτών των περιπτώσεων εμπίπτουν πλέον στους ύποπτους για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών

 

Με τη εγκύκλιο αυή η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου ζήτησε από τις ελεγκτικές υπηρεσίες να εφαρμοστούν οι διατάξεις που υποχρεώνουν ΔΟΥ και Ελεγκτικά Κέντρα να ενημερώνουν την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες η οποία με τη σειρά της μπορεί να προβεί σε δραστικά μέτρα.

Τα αδικήματα φοροδιαφυγής που σχετίζονται με πράξεις νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομες δραστηριότητες είναι:

  • Μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο το ποσό των 15.000 ευρώ, καθώς και η αποφυγή πληρωμής φόρου πλοίων.
  • Μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση ΦΠΑ, παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του ΦΠΑ που συμψηφίστηκε ή δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
  • Εκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ, καθώς και μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείων.
  • Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, με την εξαίρεση της μη καταβολής χρεών που προκύπτουν από χρηματικές ποινές ή πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια ή από διοικητικές Αρχές.

Τα ελεγκτικά κέντρα και ΔΟΥ οφείλουν όταν διαπιστώνουν τέτοιες παραβάσεις να τις αναφέρουν στην Αρχή ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με την προϋπόθεση ότι το ποσό των παραβάσεων όλων των παραπάνω αδικημάτων υπερβαίνει αθροιστικά τις 50.000 ευρώ.

Στη συνέχεια η Αρχή οφείλε να ενημερώσει εντός 2 ημερών τη ΓΓΔΕ για τις περιπτώσεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων σχετικών με νομιμοποίηση εσόδων από φορολογικά αδικήματα ή αδικήματα μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

 

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

 

 

 

Related posts